fbpx

Obtožena džihadistka in sostorilka terorističnih napadov v Parizu grozila priči na sodišču: “Plačala boš!”

14 obtoženih (Vir: Times of Israel: Foto: Zajetje zaslona)

Ali Riza Polat, obtožena sostorilka v terorističnem napadu v Parizu, leta 2015, je v petek na sodišču policijski priči grozila skozi zaščitno steklo, nato pa  še verbalno, češ, da bo plačala za to.

Leta 2015 se je v Parizu, tik za napadom na prostore Charlie Hebdo na judovski tržnici, prav tako zgodil teroristični napad, v katerem so umrli policist in štirje civilisti. Zagrešil naj bi ga Amedy Coulibaly, njegova domnevna sostorilka, Ali Riza Polat, pa je ta petek na sodišču grozila priči iz protiterorističnega oddelka policije, ki je razlagala njen pogled na to, kako naj bi se Polatova radikalizirala.

Emotivni izbruh se je zgodil potem, ko je priča pričela govoriti o prisluškovanju njeni materi, ki naj bi jo označila za “neverno” in “perverzno”. Na pričo je pričela kričati, da bo plačala, da bo ponjo prišel njen svak. “Eno je, da lažeš o meni, drugo pa, da lažeš o njeni družini.”

Grozi ji dosmrtna zaporna kazen
Sodnik jo je opozoril, da jo bodo odstranili iz sodne dvorane, če bo z grožnjami nadaljevala, glavni tožilec pa je njen izbruh označil za škandalozen. Obljubil je, da bodo zoper njo podali nove obtožnice zaradi “grožnje osebi, ki priča v imenu javne oblasti“.

Njena odvetnica je sicer skušala zmanjšati pomen incidenta, češ, da se njena stranka vede normalno za nekoga, ki verjame, da mu je krivično sojeno. Polatova je sicer rojena v Turčiji in je med štirinajstimi obtoženimi za napade leta 2015. Če bo obsojena, ji grozi doživljenjska zaporna kazen za sodelovanje v terorističnem napadu.

Aleš Ernecl