fbpx

Obveščevalci razkrili tri ključne Kim Jong Unove zaupnike, ki so zaslužni za hitro pospeševanje severnokorejskega jedrskega programa

Foto: epa

Čeprav severnokorejski propagandni stroj daje vtis, da je za hitro pospeševanje severnokorejskega jedrskega programa zaslužen diktatorski vodja Kim Jong Un, pa temu ni tako, saj naj bi za vsem v resnici stali Unovi najtesnejši svetovalci. 

Nekdanji poveljnik zračnik sil Ri Pyong Chol, veteran raketne znanosti Kim Jong Sik in Jang Chang Ha, vodja severnokorejskega centra za razvoj orožja in preskrbo z njimi, so osebe, ki so zahodnim varnostno-obveščevalnim službam znane kot glavni liki v Unovem projektu pospeševanja jedrskega programa.

Celotna trojica ob voditelju vidno bolj sproščena
Trojica, ki se na slikah in televizijskih posnetkih pogosto pojavlja ob severnokorejskem diktatorju, predstavlja njegove najljubše zaupnike. O tesnih stikih med četverico pa priča tudi način obnašanja trojice ob navzočnosti Una, ki je v primerjavi z drugimi visokimi funkcionarji v Pjongjangu bistveno bolj sproščen.

Strokovnjaki trdijo, da prav tesni stiki Una s trojico pomagajo pri razvoju severnokorejskih jedrskih zmogljivosti. Chan Il, nekdanji  severnokorejski vojaški častnik, ki je pobegnil v južnokorejski Seul, kjer vodi think thank, je povedal, da namesto, da bi šle stvari prek birokratov, ima Kim Jong Un ob sebi tehnokrate, da lahko vzdržuje stike z njimi neposredno in jih lahko poziva k hitrejšim premikom. “To odseva njegovo nujo po razvoju raket.”

Foto: epa

Un najtesnejše zaupnike izbral sam
Kim Jong Sik in Jang Chang Ha ne prihajata iz elitnih družin tako kot druge osebe na visokih položajih v severnokorejskem vladajočem razredu, tako vsaj pravijo poznavalci članov severnokorejskega vodstva, kar pa ne velja za Ri Pyong Chola, ki je za razliko od drugih dveh obiskoval boljše šole. Kljub razlikam med njimi je bil Un tisti, ki je celotno trojico izbral sam, po prepričanjih strokovnjakov pa velja, da je Chol tisti, ki ima v trojici najbolj vidno vlogo. Strokovnjak Michael Madden pravi, da se je Chol rodil leta 1948 in se delno izobraževal v Rusiji, nato pa je bil v času vzpona Kim Jong Una povišan konec leta 2000.

Foto: epa

Kim Jong Sik je edini znanstvenik v skupini, ki je kariero začel kot civilni letalski tehnik. Po tem, ko je pomagal pri razvoju prve uspešne jedrske izstrelitve leta 2012, je bil povišan, ali, kakor je to dejal strokovnjak Michael Maddena: “Ko je stvar vstopila v nižjo orbito, so mu pripisali zasluge za to.” O Jang Chang Haju pa je znano, da opravlja funkcijo predsednika Akademije za nacionalno obrambno znanost, ki je zadolžena za raziskave in razvoj naprednega orožja v državi.

ZDA je trojico leta 2012 uvrstila na t. i. črno listo, ko se je pojavil strah, da delajo na razvoju balističnih raket in jedrskega orožja. Strokovnjak Madden poudarja: “To so moški, ki so severnokorejski jedrski program ponesli v 21. stoletje.”

N. Ž.