fbpx

Oče 11-letne žrtve terorizma v Stockholmu pomoč švedskega predsednika vlade Novi Zelandiji označuje kot veliko žalitev! “Najprej naj pomete pred svojim pragom!”

Foto: Twitter

Po petkovem ekofašističnem terorističnem napadu na Novi Zelandiji se je švedski predsednik vlade Stefan Löfven iz vrst socialdemokratov odločil, da ponudi svojo pomoč. Na njegovo ponudbo se je že odzval oče 11-letne deklice Ebbe Åkerlund, ki je preminila v terorističnem napadu leta 2017, in poudaril, da njegova ponudba pomoči predstavlja žalitev in da dvomi, da jo Nova Zelandija sploh hoče. 

V svojem manifestu 28-letni terorist na Novi Zelandiji pojasnjuje, da je bil pri napadu med drugim motiviran tudi s terorističnim napadom na nakupovalni ulici Drottninggatan v Stockholmu leta 2017, v katerem je umrla tudi gluha Ebba, ko je migrant ugrabil kamion in zapeljal v množico.

Družina komaj 11-letne žrtve terorističnega napada strogo obsoja tudi teroristični napad na Novi Zelandiji. Oče Stefan je na družabnem omrežju Facebook zapisal, da ga zanima, kako bo Nova Zelandija obravnavala žrtve terorizma. “Ko sem pričal na sodišču, sem zatrdil, da me nenehno spominjajo na smrt moje hčerke in ne samo, ko se omenja Drottninggatan, ampak tudi takrat, ko se podobna dejanja pojavljajo v drugih državah. Zanimivo bo videti, kako bo Nova Zelandija poskrbela za žrtve terorizma in ali bodo izbrali švedski model, po katerem samo pošljejo pismo z besedilom ‘Oprostite za vašo izgubo, tu je 60.000 SEK (6.000 evrov), ne kličite nas’.”

Foto: Facebook

Izjemno kritičen do švedskega modela ravnanja
Pomoč švedskega predsednika vlade označuje kot nekaj najbolj žaljivega do sedaj in ob tem poudarja, da ne verjame, da bi katerakoli država na svetu želela, da ji Švedska pomaga pri skrbi za žrtve terorizma. “Najprej naj pomete pred svojim pragom,” je dodal. Po besedah očeta preminule Ebbe Švedska sploh ne razlikuje med žrtvami, ki so umrle zaradi posledic terorističnega napada, in žrtvami, ki so umrle zaradi vožnje pijanega voznika, poroča Voice of Europe. Ravno zaradi tega je njegova jeza do Švedske še toliko večja, pojasnjuje in poudarja, da v preostalih predelih Evrope obstajajo sredstva, namenjena za sorodnike žrtev terorizma, medtem ko Švedska ne naredi ničesar za prizadete ob terorističnem napadu, saj namesto tega kot znak žalitve ponudijo odškodnino.
H. M.