Od obtožbe do investicije: Soros obtožil Facebook, da predstavlja grožnjo družbi, sedaj kupuje njegove delnice

Milijarder George Soros (Foto: Twitter)

Nekaj mesecev po tem, ko je je kontroverzni milijarder George Soros družbena omrežja označil, da predstavljajo “grožnjo za družbo”, je sedaj ponovno investiral v Facebook, Twitter, Spotify in Pandoro, istočasno pa zmanjšal svoj delež v Googlu.

Izkazalo se je, da Sorosov sklad “Fund Management LLC” ponovno vlaga v Facebook, kupil je tudi delnice družbenega omrežja Twitter in delnice dveh glasbenih omrežjih, medtem pa je prodal kar nekaj svojega deleža v Googlovi matični družbi Alphabet Inc. in Amazon.com. Novica je ponovno vzbudila sum v krogih, ki vidijo Sorosa kot kršitelja avtorskih pravic.

S tem, ko je Soros junija kupil deleže Facebooka in Twitterja, so se nakupi delnic naglo povečali, a ne za dolgo, saj so po poročilih o dejanskem zaslužku, ki je mnoge razočaral, konec julija strmo padli. Medtem sta glasbeni omrežji Pandora in Spotify v rasti delnic bolj stabilni.

Facebook uporablja več kot 1,5 milijarde ljudi. (Foto: epa)

Dvoličnost kontroverznega milijarderja
A le nekaj mesecev nazaj je Soros ista družbena omrežja označil, da predstavljajo grožnjo družbi. Obtožil je namreč Facebook in Google, da zavajata uporabnike in z njimi “manipulirata tako, da preusmerjata njihovo pozornost v svoje komercialne namene”. Primerjal jih je z igralnicami, ki privabijo stranke le z namenom, da pri njih zapravijo ves denar. “Nekaj ​​zelo škodljivega in nepopravljivega se dogaja v naši digitalni dobi,” je dejal Soros na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu januarja letos. “Podjetja družbenih omrežij spodbujajo ljudi, da se odrečejo svoji neodvisnosti, medtem pa je dejanska moč, ki oblikuje pozornost javnosti, v rokah nekaj podjetij,” je dodal, poroča RT.

A. G.