fbpx

Od vrhunca invazije marca je Rusija izgubila teritorij velikosti Danske

Topničar samooklicane Doneške ljudske republike, ki kolaborira z Moskvo. (Foto: epa)

Od vrhunca invazije v Ukrajini v marcu, je Rusija v Ukrajini izgubila nadzor nad območjem, ki je večji od Danske. V zadnjih 39 dneh pa je zasedla ozemlje, ki je primerljivo z miniaturno državico Andoro. Informacijo je podal ameriški možganski hrust Inštitut za vojne študije (ISW) v novem poročilu. 

Informacija je aktualna zlasti v luči sredine izjave ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja, ki je zatrdil, da je ruska vojska namenoma znižala tempo ofenzive, v skrbi za varnost življenj civilistov. Po prepričanju ameriškega tink-tanka ISW, gre verjetno za poskus opravičevanja zanemarljivih ozemeljskih pridobitev v Ukrajini tekom zadnjih šestih tednov, poroča Polska Agencja Prasowa.

Odkar je Rusija 16. julija obnovila ofenzivo (po začasni prekinitvi vojaških operacij), ji je komaj uspelo zasesti območje, malce večji od 450 km², kar je celo manj od površine žepne državice Andore. Je pa od 21. marca dalje, ko je bil okupiran največji del ukrajinskega ozemlja, okupator izgubil ozemlje velikosti približno 45 tisoč km², torej večji od Danske.

Nizka morala ruske vojske: vojaki se zatekajo k ropanju in posilstvom. Protest v poljskem Krakovu pred ruskim veleposlaništvom. (Foto: epa)

Ruske oborožene sile ne znajo izkoristiti omejenih taktičnih pridobitev v prid uspehov na obsežnejši operativni ravni, njihove ofenzivne operacije v vzhodni Ukrajini dosegajo vrhunec. Besede Šojguja je zato mogoče razumeti kot izgovor zaradi ruskih neuspehov. Obenem je ruski obrambni minister poudaril, da njihovi dolgoročni cilji v Ukrajini ostajajo nespremenjeni.

Okupatorjeve načrte ovirajo partizani
Ruske oborožene sile, so zadnje čase sicer izvedle omejene napade v okolici Izjuma v Harkovski oblasti, v bližini mest Bakhmut in Doneck v Doneški oblasti, kot tudi na severozahodu Hersonske oblasti. Ukrajinske sile pa so nadaljevale z napadi na ruske vojaške objekte in kopenske komunikacijske povezave v Hersonski in Zaporoški oblasti. Delovanje, Moskvi podrejenih oblasti na okupiranih območjih, otežuje delovanje partizanov, vendar pa okupator nadaljuje proces združitve teh območij z Rusijo.

Protest proti ruski vojski v ukrajinskem Lvovu: posledica nizke morale je tudi ropanje ukrajinskih domov. Na fotografiji so simbolično razstavljeni deli pohištva, kakršne Rusi odvažajo. (Foto: epa)

Domen Mezeg