Odstavljeni katalonski predsednik pred španskimi oblastmi prebegnil v Bruselj

Foto: epa

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont, ki ga danes že cel dan ni na spregled, naj bi zbežal v Bruselj, poroča več španskih medijev. Z njim naj bi v belgijsko prestolnico odšlo tudi več članov odstavljene katalonske vlade. Po poročanju španskih medijev naj bi bilo skupno obtoženih 20 oseb, od tega 14 nekdanjih članov zdaj že nekdanje katalonske regionalne vlade in šest članov razpuščenega katalonskega parlamenta.

Neimenovani vir iz španskega notranjega ministrstva je za špansko televizijo La Sexta potrdil, da je Charles Puigdemont v Belgiji. Katalonski časnik La Vanguardia pa je poročal, da je Puigdemont v Bruslju skupaj z neznanim številom članov odstavljene katalonske vlade ter da bodo izjavo dali danes popoldan.

Belgijski državni sekretar Theo Francken, ki je pristojen za migracije, je v nedeljo nakazal, da bi lahko Puigdemont dobil politični azil v Belgiji.

Obtoženih je kar 14 nekdanjih članov katalonske vlade
Špansko tožilstvo je proti odstavljenemu katalonskemu predsedniku in članom njegove vlade danes vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev, je danes v Madridu sporočil generalni tožilec Jose Manuel Maza. Za očitana dejanja naj bi jim grozilo kar do 30 let zapora, piše STA. Maza je danes še pojasnil, da bodo obtožene povabili na zaslišanje. Ob tem je poudaril, da zaradi teže obtožnice ne izključuje tudi drugih ukrepov, kot sta aretacija in preiskovalni zapor.

Po poročanju španskih medijev naj bi bilo skupno obtoženih 20 oseb, od tega 14 nekdanjih članov zdaj že nekdanje katalonske regionalne vlade in šest članov razpuščenega katalonskega parlamenta.

C. Š.