fbpx

Odziv Thompsona: “V prepoved koncerta je zagotovo vključena slovenska politika!”

Foto: YouTube

Razprodan sobotni koncert Marka Perkovića – Thompsona v Mariboru se očitno le ne bo zgodil. Nastop hrvaškega pevca, ki je v preteklih mesecih na noge dvignil celo Slovenijo, je prepovedan, potem ko ga je mariborska upravna enota prepovedala na predlog policije. Organizatorji so razočarani in trdijo, da gre za grobo kršitev človekovih pravic, odzval pa se je tudi razočaran Thompson in za Dnevnik Nove TV prepoved označil kot nekorektno in dodal, da je v to zagotovo vmešana slovenska politika.  

Po prepričanju Thompsona je prepoved nekorektna, ker so slovenski organizatorji že dva meseca in pol pred koncertom dobili vsa dovoljenja za koncert. “Včeraj si je policija kar naenkrat premislila in se odločila, da prepove koncert. To mi deluje naravnost neverjetno, nepošteno, da ne rečem celo hinavsko.”

Glede odpovedi koncerta je Thompson še dejal, da je razočaran in obenem poudaril, da oznake, ki mu jih pripisujejo, niso resnične. Prav tako je dodal, da tovrstna poteza ni korektna do poslušalcev, ki so želeli priti na koncert. “Meni in mojemu glasbenemu bendu je bila storjena velika škoda.”

Po prepričanju Thompsona gre za vključenost slovenske politike
Thompson verjame, da si je pri odpovedi mogoče razlagati, da je zagotovo vključena slovenska politika, in to najverjetneje visoka politika. “Smo v kontaktu s hrvaškim ministrstvom za zunanje zadeve, od katerega smo zahtevali, da nas zaščiti kot hrvaške državljane, ki želijo delati v Sloveniji. Dobili smo odgovor, da bodo naredili vse, da do tega ne pride več.”

Foto: YouTube

Thompson: “Moja glasba ne poziva k delitvi”
Znano je, da je Thompson v preteklosti že imel precej težav v zvezi z nastopi, sedaj pa je po njegovem vse preseglo svoje meje. “Slovenci pravijo, da v Sloveniji ni prostora za tiste, ki povzročajo delitve, vezane na II. svetovno vojno in fašizem.” Thompson poudarja, da on, njegova glasba, njegove izjave in njegova publika nikoli niso pozvali h kakršnikoli delitvi. “Njihova trditev, da naj bi prišlo do neke vrste motenj in kaznivih dejanj, enostavno ne drži. To me čudi.” Po njegovo bi morali najprej preveriti, za kakšno občinstvo gre, poleg tegaa pa je dodal, da ni prav, da njegove poslušalce označuje kot ustaše, fašiste, naciste in kot ljudi, ki širijo sovraštvo.

Kitarovićeva že govorila s Pahorjem
Hrvaški premier Andrej Plenković je povedal, da je od hrvaške veleposlanice v Ljubljani Vesne Terzić zahteval informacije glede razlogov v zvezi z odpovedjo koncerta in dodal, da njemu osebno razlogi niso poznani. Tiskovni predstavnik urada hrvaške predsednice Luka Đurić je po navedbah hrvaškega portala Direktno povedal, da je predsednica Kolinda Grabar-Kitarović o zadevi že govorila s predsednikom Pahorjem in mu pojasnila, da je glasba stvar, ki ljudi povezuje, ter dodala, da so prepovedi kontraproduktivne.

Andrej Plenković. Foto: STA

Thompson od hrvaških političnih struktur pričakuje, da bodo nekaj naredili in ga zaščitili kot hrvaškega državljana, ki želi delati v državah Evropske unije. “Želel bi si, da bi hrvaški politiki pojasnili, ali se strinjajo z idejo, da smo nacisti, fašisti in da širimo sovraštvo. To pa naj se pojasni tudi hrvaški javnosti.”

Glede na to, da je organizator koncerta Milan Trol že napovedal prepoved koncerta, je Thompson komentiral, da upa, da bo le prevladal razum in da bodo tisti, ki odločajo o tem, ali koncert bo ali ne, spoznali, da on in njegova publika niso to, kar jim javnost očita.

N. Ž.