fbpx

Okoliščine tragične smrti 20-letne Avstrijke Verene Heinz, ki je med potapljanjem izgubila nogo, še vedno nepojasnjene

Verena Heinz med potapljanjem na Filipinih (Foto: FB)

Na Hrvaškem še vedno poteka preiskava o okoliščinah smrti 20-letne avstrijske potapljačice, ki jo je prejšnji teden v morju pred otokom Krk povozil voznik motornega čolna. Potapljači, ki sodelujejo v preiskavi, so zdaj pred Malinsko našli potapljaški pas z utežmi, ki naj bi dokazoval, da je čoln glisiral preblizu obale.

Potapljači so našli tudi nogo, ki jo je dekletu v nesreči odrezal gliser, danes poroča Jutarnji list. To naj bi bila ključna dokaza o tem, kje se je Avstrijka potapljala skupaj s svojim očetom.

Ob nesreči je bilo namreč odprto vprašanje, kako daleč od obale sta se Avstrijca potapljala. V morskem pasu 300 metrov od obale je na Hrvaškem glisiranje prepovedano, kopanje pa je dovoljeno 100 metrov od obale. Pas z utežmi pa naj bi po neuradnih informacijah našli približno 200 metrov od obale, še navaja hrvaški časnik. Po v zadnjih dneh večkrat objavljenem tolmačenju Luške kapetanije v vmesnem območju ni dovoljeno niti kopanje niti potapljanje, razen če je slednje organizirano v spremstvu voditelja in čolna.

Nepravilnosti po nesreči
Kot navaja Večernji list, gre za varovalni pas, ki je predpisan prav zaradi varnosti kopalcev in potapljačev. Poveljnik Luške kapetanije na Reki Darko Glažar, ki je odgovoren za preiskavo nesreče, informacij ni želel komentirati, saj preiskava še poteka, poroča Jutarnji list. Po nesreči je oče 20-letne Verene Heinz opozoril na številne domnevne nepravilnosti, ki naj bi botrovale nesreči. Dieter Heinz, ki je bil v nesreči tudi sam poškodovan, pa je ob tem za Jutarnji list dejal, da je na mestu nesreče ob reševanju hčerke v morje odvrgel svoj potapljaški pas z dvema kilogramoma uteži. Hrvaški preiskovalni organi so zato izdali nalog za preiskavo morskega dna na tem območju, saj bi to lahko pokazalo dejanski kraj potapljanja.

Foto: Fb

Nesrečo je prejšnjo sredo povzročil 25-letnik voznik motornega čolna, ki je v Malinski delal kot sezonski delavec. Iz hrvaškega ministrstva za pomorski promet in infrastrukturo so sporočili, da v času nesreče ni bil pod vplivom alkohola, poroča STA. Avstrijka naj bi umrla na poti v bolnišnico na Reki.

Peter Truden