Oktobra bodo največje vojaške vaje v zgodovini Norveške

Foto: epa

Okoli 35.000 vojakov bo sodelovalo na vojaški vaji zveze Nato, ki bo oktobra potekala na Norveškem. To bodo največje vojaške vaje v tej državi od konca hladne vojne.

Skandinavska država, ki z Rusijo meji na Arktiki, bo gostila enote iz 30 držav med vojaško vajo “Trident juncture”, ki bo predvidoma potekala oktobra in novembra letos. Na vaji bo sodelovalo 120 letal, 70 ladij in 10.000 vozil, in to v času, ko so napetosti med Moskvo in Zahodom okrepljene.

Operacije bodo izvedli v regijah Severnega Atlantika in Baltiškega morja, vključno z Islandijo, kot tudi v zračnem prostoru Finske in Švedske. Na vaji bodo sodelovale letalske, pomorske in kopenske sile, specialne enote in amfibijske sile za boj na kopnem in v morju.

Obsegale bodo kar 100 norveških občin
Tiskovni predstavnik operacije Frank Solvsberg je dejal, da bodo vaje trikrat večje od vseh doslej izvedenih na Norveškem. “To bo zelo velika in pomembna vaja, ki bo vplivala na mnoge,” je dejal Solvsberg. Operacije bodo tako velike, da so Norvežani opozorjeni na to, da bodo obsegale “neposredno in posredno” več kot 100 občin.

Tovrstne vaje se odvijajo vsake 3 leta, nazadnje so jih izvedli v Sredozemlju, med Italijo, Španijo in Portugalsko, poroča Topnews.

Ameriški admiral James G. Foggo III, ki je trenutno komandant Ameriških pomorskih sil za Evropo, je pred načrtovanimi vajami spomnil: “To je neverjetna možnost usposabljanja za vse sodelujoče strani. Mislim tudi, da bodo poslale jasno sporočilo drugim, ki bi utegnili ogrožati zvezo Nato.”

C. Š.