fbpx

Olimpijske igre v Riu pod vprašajem

Foto: epa

Zaradi virusa zika so ženskam v Braziliji odsvetovali nosečnost, ženskam po svetu pa odsvetujejo potovanja v Južno Ameriko. Slednje odstvetujejo tudi nekaterim obiskovalkam in celo atletinjam, ki želijo nastopiti na olimpijskih igrah, ki se bodo čez pol leta dogajale prav v Braziliji. Mednarodni olimpijski komite obljublja, da bo izdal smernice za zaščito zdravja vseh tekmovalcev in gledalcev. 

Zaradi virusa zika se je v Južni Ameriki z deformacijo glave rodilo že več kot 4.000 novorojenčkov. Virus se vse bolj širi, s tem pa so v nevarnosti tudi letošnje olimpijske igre, ki se bodo začele že čez 6 mesecev v Braziliji, kjer je virus najbolj razširjen.

Nacionalni olimpijski komiteji zaskrbljeni zaradi ogroženosti športnikov
Ruske in avstralske oblasti so že izrazile zaskrbljenost zaradi ogroženosti tekmovalk, zdravstveni delavci po vsem svetu pa ženskam močno odsvetujejo potovanje v južnoameriške države, predvsem v Brazilijo. Prav Rio pa je eno najbolj ogroženih mest v tej državi, saj je v mestu veliko luž in večjih stoječih voda, kar je ravno pravšnje okolje za komarje, ki virus prenašajo.

Ruski minister za šport Vitaly Mautko je izrazil zaskrbljenost, saj je imunski sistem športnikov zaradi napornih treningov mnogokrat slabši od imunskega sistema ostalih ljudi, zato so še posebej ranljivi prav oni.

Nove ugotovitve raziskovalcev kažejo, da se virus prenaša tudi preko spolnih odnosov. V vzorcih sperme so prisotnost virusa našli tudi dva tedna po tem, ko je moški zbolel za virusom, kar daje dodatno pojasnilo med virusom in množičnimi mutacijami glave pri novorojenčkih. 

Organizatorji vztrajajo: Olimpijske igre bodo
”To bitko močno izgubljamo,” je širjenje virusa komentiral brazilski minister za zdravje Marcelo Castro in dodal, da trenutno cepiva ali zdravila, ki bi pomagal obolelim za virusom, še ni. A organizatorji poudarjajo, da se bodo olimpijske igre vseeno zgodile, saj so prepričani, da bodo brazilske oblasti izbruh virusa uspele spraviti pod kontrolo še pred začetkom iger.

Mednarodni olimpijski komite vsem nacionalnim komitejem poslal smernice
Zaskrbljenost nad širjenjem virusa je izrazil tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach”Naredili bomo vse, da zaščitimo zdravje udeležencev in obiskovalcev olimpijskih iger,” je povedal Bach in dodal, da komite tesno sodeluje s Svetovno zdravstveno ogranizacijo, organizatorji iger in brazilskim zdravstvenim ministrstvom. Vsem nacionalnim olimpijskim komitejem bo poslal posebne smernice zaradi vse večje razširjenosti virusa, poroča Daily Mail.

Med ukrepi, s katerimi želijo zajeziti širjenje virusa je tudi odstranjevanje kakršne koli stoječe vode v Riu.

V obdobju olimpijskih iger v Riu zima, pričakujejo manj komarjev
Nekoliko bolj optimistična novica za olimpijske igre pa je, da bo v času iger v Braziliji nastopilo zimsko obdobje. Zaradi bolj suhega in hladnejšega ozračja je razširjenost komarjev, ki virus prenašajo, veliko manjša. Kljub temu pa vse obiskovalce opozarjajo, naj naredijo vse, kar lahko, da se izognejo pikom komarjev. K temu spada predvsem uporaba repelentov in nošenje oblačil z dolgimi rokavi.

M. G.