fbpx

V Južni Koreji bodo okužbe s sars-cov-2 iskali s tehnologijo prepoznave obrazov

Slika je simbolična (foto: Pixabay)

V Južni Koreji bodo v kratkem začeli s pilotnim projektom umetne inteligence, ki naj bi s pomočjo tehnologije prepoznavanja obrazov in na tisoče varnostnih kamer sledila toku okuženih s sars-cov-2. Prisotni so pomisleki o vdoru v zasebnost.

S projektom, ki ga financira država, bodo začeli januarja 2022 v mestu Bucheon, ki se nahaja na obrobju Seula. Gre za eno od najgosteje poseljenih mest v Južni Koreji. Mesto, ki se nahaja na 53 kvadratnih kilometrih, ima več kot 848 tisoč prebivalcev. Za primerjavo, Ljubljana ima preko 270 tisoč prebivalcev, a se razteza na površini 164 kvadratnih kilometrov.

Sistem bo s pomočjo algoritma umetne inteligence in tehnologijo za prepoznavo obrazov analiziral posnetke 10.820 varnostnih kamer in sledil okuženim in komurkoli, ki bo z okuženimi v tesnem stiku. Po navedbah načrta ministrstva za znanost naj bi s sistemom ugotavljali tudi, ali posamezniki na posnetkih nosijo maske.

Razbremenitev epidemioloških sledilcev

Po trditvah uradnikov v Bucheonu naj bi nova tehnologija olajšala pritisk na preobremenjene ekipe ljudi, zadolžene za sledenje okužbam in pripomogle k večji učinkovitosti in natančnosti sledenja okužbam. V državi je po poročanju Reuters že v rabi sistem, ki omogoča agresivno sledenje na podlagi informacij o kreditnih karticah, GPS mobilnikov, osebnih podatkov in varnostnih kamer.

Varnostne kamere na podzemni železnici v Seulu že od leta 2012 (foto: EPA)

Predhodnik novega sistema se je še vedno močno zanašal na veliko število epidemioloških preiskovalcev, ki so 24 ur na dan neprestano zasledovali širitev okužbe. “Včasih traja ure, da se analizira en sam posnetek varnostnih kamer. S pomočjo tehnologije za vizualno prepoznavo bo ta analiza opravljena v hipu,” je prepričan župan Bucheona Jang Deog-cheon. Namen novega sistema je preseči zanašanje na pričanja pacientov s covid-19. Izkazalo se je, da mnogi radi določene svoje aktivnosti zamolčijo ali pa lažejo o njih.

Podobnih prijemov za sledenje okužbam z wuhanskim virusom so se lotili tudi na Kitajskem, Rusiji, Indiji, Poljski, Japonski in več zveznih državah ZDA. Ministrstvo za znanost trenutno ne načrtuje širitve novega nadzornega sistema na preostanek Južne Koreje. V pilotnem projektu bo delovala skupina desetih ljudi. Mesto je od države dobilo 1,38 milijona dolarjev, poleg tega pa so za izgraditev sistema še sami porabili več kot 421 tisoč dolarjev.

Obtožbe o vzpostavitvi neototalitarnega sistema

Nov sistem bo lahko naenkrat sledil do deset osebam in delo, ki je prej vzelo med pol ure in eno uro za posamezno osebo, opravil v od pet do desetih minutah za skupaj deset oseb. Navkljub široki podpori javnosti za prejšnje oblike sledenja pa se je nemogoče izogniti kritikam na račun vzpostavljanja neototalitarne ideje o vladi, ki želi postati orvelijanski Veliki brat, kakor to opisuje odvetnik iz stranke moč ljudem (PPP) Park Dae-chul. “Absolutno nesprejemljivo je motriti in nadzirati javnost preko varnostnih kamer z davkoplačevalskim denarjem in brez pristanka javnosti.”

Nadzorovanje volitev v Južni Koreji leta 2018 (foto: EPA)

Mestni uradniki takšne očitke zavračajo. Po njihovem mnenju ne gre za nikakršne posege v zasebnost, saj je sledenje okuženim zasnovano na zakonu o nadzoru in preprečevanju kužnih bolezni. Okuženi morajo dati privolitev, da se lahko sledi njihovemu obrazu na posnetkih varnostnih kamer. Če ne privolijo, lahko oblasti sledijo na podlagi njihove silhuete in oblačil.

Ivan Šokić