Nemška zunanja ministrica po poti Fajonove – želi veleposlanico za feministično zunanjo politiko

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in slovenska ministrica Tanja Fajon (Foto: STA)

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock želi imenovati ambasadorko za feministično zunanjo politiko. Osnutek dokumenta na 41 straneh z naslovom Smernice feministične zunanje politike navaja skupno dvanajst točk, od katerih je šest namenjenih metodam dela v zunanji službi, šest pa zunanjepolitičnemu delovanju, kot je v ponedeljek poročal Der Spiegel. Smernice so “delovni instrument zunanjega ministrstva”. Spomnimo, da je pred komaj mesecem dni Tanja Fajon predstavila nove strategije o zunanji politiki, ena izmed teh je tudi feministična zunanja politika.

Der Spiegel nadalje navaja navedbe iz dokumenta: “Ambasadorka bo poskrbela za vključevanje feministične zunanje politike. Smernice bo nadalje razvijala in skrbela za njihovo izvajanje.” V skladu s tem osnutek besedila nadalje predvideva krepitev kompetenc osebja na področju enakosti spolov in uvajanje “kulturnih sprememb”. “Feministično zunanjo politiko zasidramo v vse obvezne tečaje usposabljanja naše službe, da bi izurili ‘feministični refleks’.

Feministični odnos bi se moral odražati tudi pri dodeljevanju sredstev
Poleg tega naj bi se nov feministični odnos odražal tudi pri dodeljevanju sredstev na zunanjem ministrstvu: “Finančna sredstva bomo bolj načrtno uporabljali za služenje feministični zunanji politiki. Cilj je, da se “do konca zakonodajnega obdobja pri celotnem projektnem proračunu zunanjega ministrstva uporabi proračunsko načrtovanje na podlagi spola”.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock (Foto: epa)

Vendar pa Zvezno zunanje ministrstvo svari pred prevelikimi pričakovanji: “Feministična zunanja politika nima čarobne formule, s katero bi se lahko spoprijela z neposrednimi varnostnimi grožnjami. Poleg tega ruska vojna proti Ukrajini kaže, da je treba človeška življenja zaščititi tudi z vojaškimi sredstvi. “Zato feministična zunanja politika ni sinonim za pacifizem,” je po navedbah poročila pojasnilo zunanje ministrstvo.

Sara Kovač