fbpx

Orban ima informacije: Pripravlja se še več terorističnih napadov, tudi na Madžarskem

Foto: epa

“Dejstvo je, da mora vsak ravnati previdno, da po nepotrebnem ne omejuje svoboščin in pravic državljanov, ampak varnost mora biti na prvem mestu,” je v intervjuju za državni radio povedal madžarski premier Viktor Orban. Dodal je, da ima zanesljive informacije, da se podobni teroristični napadi, kot je bil grozljivi napad v Parizu, pripravljajo tudi na Madžarskem.

Madžarska vlada je zaradi tega parlamentu podala predlog za spremembo ustave, ki bo dala vladi pooblastila, s katerimi bo lahko poskrbela, da “teroristične grožnje ne postanejo teroristična dejanja.” Orban pravi, da bi morala imeti vsaka evropska vlada na voljo sredstva, da zaščiti svoje državljane.

“Desničarji se trudimo za varnost državljanov, levičarji pa so pro-migrantski”
V intervjuju je Orban dejal tudi, da želi njegova vlada in ostale desnosredinske vlade zaščititi svoje državljane, medtem ko so levičarji pro-migranstski. Pravi, da so levičarji trdili, da so migracije kvaziproblem in teroristične grožnje niso priznavali. “Ko se je ugotovilo, da ilegalni migranti prihajajo in da so med njimi tudi teroristi, so levičarji rekli, da je edino pravilno, da jih spustimo noter,” je kritičen Orban. Meni tudi, da bi tudi pri njih imeli podobne težave, kot jih imajo v Kölnu, Parizu in Bruslju, če bi imela Madžarska levo usmerjeno vlado.

“Iz Madžarske so se norčevali, danes pa vsi počnejo enako”
“Pred vsemi ostalimi smo povedali, da bodo migracije postale hud problem in da bi morali okrepiti nadzor meje. Takrat so nas vsi zasmehovali, danes pa vsi počnejo enako,” pravi Orban. Povedal je tudi, da so jih zasmehovali, ko so govorili, da z migranti prihajajo tudi teroristi, nato pa so se zgodili dogodki v Parizu. Dodal je, da se iz dneva v dan soočamo s terorističnimi grožnjami in da bi morala vsaka evropska vlada imeti na voljo sredstva, da se s tem problemom spopade. “V tem primeru moramo gledati na Evropo kot na celoto. Ko enkrat terorist vstopi v Evropo, ga je težje nadzorovati,” je jasen Orban.

“Britanski predlogi lahko EU ‘potegnejo naprej'”
Orban se je v intervjuju dotaknil tudi vprašanja britanskih predlogov za prestrukturiranje EU. Povedal je, da se ne strinja s predlogom, ki zadevajo delavce novih članic EU, saj se mu ta zdi diskriminatoren. “V Britaniji dela 55.000 Madžarov, veliko več pa je tam nemških delavcev. Diskriminira pa se samo nove države članice,” meni Orban. Rekel je, da se bo na ta predlog odzvala tudi Višegrajska skupina (V4).

Sicer pa se s predlogom Britancev strinja. Pravi, da je njihov predlog za prestrukturiranje EU v interesu Madžarske. Pravi, da potrebujemo bolj uspešno EU in da bi morali nacionalni parlamenti imeti večji vpliv. “Menimo, da bi morali imeti nacionalni parlamenti večji vpliv pri delovanju EU, saj tudi mi bolj zaupamo svojemu parlamentu kot pa evropskemu,” je za konec povedal Orban.

A .R.