fbpx

Orban in Le Penova družno proti ideji ene evropske naddržave

Madžarski premier Viktor Orban in predsednica Nacionalnega zbora Marine Le Pen (foto: EPA)

Evropska komisija se je iz zaščitnice sporazumov spremenila v ideološko gibanje, Poljska in Madžarska pa lahko na lastni koži vsak dan občutita to modernizirano obliko EU, ki deluje kot Brežnjeva doktrina, je povedal madžarski premier Viktor Orbán na skupni tiskovni konferenci z voditeljico francoskega Nacionalnega zbora Marine Le Pen.

“Migracije in promoviranje odrte družbe je doseglo nikoli predvidene razsežnosti, Evropska unija pa se je iz hraniteljice sporazumov prelevila v ideološki center,” je  opozoril madžarski premier Viktor Orbán, ki se je z voditeljico Nacionalnega zbora Marine Le Pen strinjal, da so ideološki pritiski s strani EU nepredstavljivi.

Brežnjeva doktrina je znotraj sovjetske sfere vpliva dovolila državam članicam vpletanje v notranje zadeve države članice, ki se je oddaljila od zapovedi komunistične ideologije. Po Orbanovem mnenju med EU in propadlo Sovjetsko zvezo v tem pogledu ni kaj dosti razlike.

Le Penova na strani Madžarske

Orban se je zahvalil Le Penovi, ki je skupaj s svojo stranko ob vsakem napadu EU aparatčikov na Madžarsko stala ob Madžarski. Madžarski premier je opozoril, da vpliv EU v svetu veni. Tako politični kot tudi ekonomski. EU se sooča s celo vrsto kriz, za katere je v veliki meri sama kriva. Od migrantske pa do energetske.

Madžarski premier Viktor Orban in predsednica Nacionalnega zbora Marine Le Pen (foto: EPA)

Le Penova je po drugi strani izpostavila madžarsko trdoživost in brezkompromisno držo v napadih, ki jih je država utrpela s strani EU. Madžarska je po njenem mnenju uspešno obranila sebe, svojo kulturo in se po poročanju Remix News rešila migrantske krize, s tem ko je že od samega začetka k vprašanju pristopila odločno. Francoska političarka je poudarila, da imajo narodi pravico do ustavne identitete, EU pa lahko ima samo tiste moči, ki ji jih podelijo države članice.

Po mnenju Le Penove je izrabljanje vprašanja priseljevanja nedopustno za obračunavanje z državami članicami EU. Orban je medtem poudaril, da nasprotuje kakršni koli obliki “evropske superdržave”. Že tako je centralizacija moči v Bruslju prevelika. Oblikovanje evropske superdržave pa bi bilo smrt za nacionalno suverenost držav članic.

Ivan Šokić