fbpx

Izgredniki, roparji in požigalci: Tožilstvo ne sme rabiti besede “žrtev” za ljudi, ustreljene v samoobrambi med izgredi v Kenoshi

Kyle Rittenhouse (Foto: Twitter)

Sodnik v Wisconsinu je pred začetkom sojenja Kylu Rittenhousu odločil, da trije moški, ki jih je Rittenhouse ustrelil v samoobrambi med izgredi v Kenoshi, ne morejo biti obravnavani kot žrtve, temveč zgolj kot izgredniki, roparji in požigalci.

Leta 2020 so se v ZDA vrstili izgredi teroristične Antife in satanističnega gibanja BLM. Začetek vsega uničevanja je bila smrt črnskega zločinca Georga Floyda, ki se je predoziral s fentanilom, osrednji mediji pa so krivdo naprtili belemu policistu Dereku Chauvinu, ker se je Floyd, preden so ga odpeljali v bolnišnico, upiral aretaciji. Izgrede so dodatno podžigali še novi primeri kriminalcev, ki so se upirali aretaciji in končali mrtvi ali na vozičku. Tako je v grob skočil Rayshard Brooks iz Atlante, ki se je upiral aretaciji zaradi vinjenosti in pograbil policistov paralizator. Jacob Blake iz Kenoshe pa je zaradi upiranja aretaciji končal s štirimi strelnimi ranami in postal paraplegik.

Tudi v Kenoshi so izbruhnili izgredi, usodnega 25. avgusta 2020 se jih je udeležil tudi takrat 17-letni Kyle Rittenhouse, ki je bil prisiljen v samoobrambi ustreliti tri napadalce. Dva sta umrla. Ameriški mediji so zaradi tega hoteli Rittenhousa živega pojesti. Čez noč je najstnik, ki se je udeležil izgredov, da bi pomagal pomoči potrebnim – saj je podnevi čistil grafite, zvečer pa je nudil prvo pomoč žrtvam solzivca in požara – postal v očeh ameriških osrednjih medijev večje zlo celo od takratnega predsednika Donalda Trumpa.

Izgredniki, roparji in požigalci

Svojevrstna ironija je, da sta v izgredih v Kenoshi, ki so se začeli zaradi obsojenega črnega posiljevalca Jacoba Blakea, bila ubita dva belca oz. natančneje, prvi napadalec je bil jud, ki se ga judovska skupnost v ZDA otepa kot hudič križa. Prvi ubiti, ki je za hrbtom napadel Rittenhousa, je bil 36-letni pedofil Joseph Rosenbaum. Drugi ubiti, ki je Rittenhousa napadel z rolko, pa je bil 26-letni Anthony Huber, ki je imel v kartoteki zabeleženih več primerov nasilništva doma in obtožb napada. Tretji napadalec, prav tako kriminalec, 26-letni Gaige Grosskreutz, ki je na Rittenhousa startal s pištolo, jo je odnesel samo s strelom v roko, kasneje pa je medijem pripovedoval, da obžaluje, ker mu Rittenhousa ni uspelo ubiti. Gaige kot obsojeni kriminalec za razliko od Rittenhousa sploh ne bi smel posedovati pištole.

Zdaj pred začetkom sojenja Rittenhousu na podlagi do konca napihnjene obtožnice pa je sodnik Bruce Schroeder po poročanju RT odločil, da tožilstvo v primeru proti Rittenhousu za umrle napadalce ne sme uporabljati besede ‘žrtev’, ker je “beseda ‘žrtev’ hudo zlorabljena beseda.” Po drugi strani bo Rittenhousovim odvetnikom dovoljeno, da pobite napadalce označujejo za izgrednike, roparje in požigalce.

[Video] To so vam zamolčali: 17-letnik iz Kenoshe v samoobrambi ubil dva kriminalca BLM, tretjega napadalca ranil!

“Če je več kot eden od njih sodeloval pri požiganju, ropanju in plenjenju, ne bom rekel obrambi, da jih ne kliče temu primerno,” je pojasnil Schroeder. Čeprav gre pri tem za pravila pri rabi  izrazov, pa bi lahko to odločilno vplivalo na potek sojenja, saj obramba vztraja, da je Rittenhouse ubil Rosenbauma in Huberja ter ranil Grosskreutza med nasilnimi izgredi v samoobrambi. To potrjujejo tudi videoposnetki dogajanja iz več zornih kotov, analiza dogajanja, ki so jo opravili pri New York Timesu, pa je pokazala, da ni bil Rittenhouse tisti, ki je prvi začel streljati. Od 21 naštetih strelov jih je Rittenhouse prispeval zgolj četrtino.

Izrazita politizacija primera

Primer proti Rittenhousu je bil hudo spolitiziran. Rittenhousova družina je  celo tožila predsedniško kampanjo Joeja Bidna zaradi lažnih označb Rittenhousa kot belega nacionalista. Rittenhouse je hispanskega rodu. Kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez je dvomilijonsko varščino, na podlagi katere je lahko Rittenhouse dočakal sojenje na prostosti, označila za dokaz “sistemskega rasizma” in “zaščito bele nadvlade”. Ne zato, ker bi se ji zdela vsota previsoka ali nepravična, temveč zato, ker sistem dopušča nič krivemu pripadniku hispanske manjšine v ZDA, da se brani s prostosti.

Ivan Šokić