fbpx

Orban, Janša in Gruevski na skupni konferenci: V interesu Evrope je, da migracijska pot na Balkanu ostane zaprta!

Na tiskovni konferenci v Ohridu, v Makedoniji, je premier Viktor Orban poudaril, da je v interesu Madžarske in Evrope, da je migracijska pot na Balkanu še vedno zaprta in ker ima Makedonija v tem pogledu ključno vlogo, sodelujejo s tistimi makedonskimi silami, ki podpirajo to politiko.

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban se je pred novinarsko konferenco udeležil delovnega kosila z nekdanjim makedonskim premierjem in opozicijo desnega krila Nikole Gruevskega ter z vodjo Slovenske demokratske stranke (SDS) Janezom Janšo.

Balkanska pot naj ostane zaprta
Viktor Orban je tudi dejal, da ta množična migracija pritiska množico ljudi v smeri Evrope in ena izmed poti, skozi katero se na celino odpravlja več deset milijonov ljudi, je balkanska pot.

Številne nepravilnosti in zlorabe
Gruevski je dejal, da je voditelje sestrskih desničarskih strank znotraj Evropske ljudske stranke že seznanil s trenutnim stanjem predvolilne kampanje. Seznanil jih je o številnih nepravilnostih in zlorabah, ki jih je storila zdajšnja vlada in je sprožila dvom v pravičnost prihajajočega volilnega postopka, poroča makedonska državna agencija MIA. Takoj, ko je VMRO-DPMNE (makedonska stranka) objavil seznam kandidatov, so bili proti skoraj vsem vloženi kazenski postopki, je dejal Gruevski. “To pomeni, da se naši tekmeci zavedajo svojega volilnega poraza. Prestrašeni in panični uporabljajo nepoštene načine, da se rešijo,” je dejal Gruevski.

Janša je tudi izrazil podporo makedonskemu pristopu k Evropski uniji in dejal, da je država pod vodstvom Gruevskega dosegla pomemben napredek, saj je v času njegovega vladanja gospodarstvo ustvarilo več kot 170 tisoč delovnih mest.

D. Š.