fbpx

Orban na študentskem taboru povedal nekaj krepkih na račun slovenske leve vlade, ki uničuje našo prihodnost

Madžarski premier Viktor Orban je povedal nekaj krepkih na račun slovenske levičarske vlade. (Foto: epa)

“Obstaja država, kjer je zmagala levica in kjer je bil eden njenih prvih ukrepov razgradnja ograje na meji; in drugi ukrep je bil priznati vsako “pravilo spola” – ne le istospolne poroke, ampak tudi pravico takšnih parov do posvojitev otrok,” je madžarski premier Viktor Orban preteklo soboto omenil v svojem govoru na Poletni svobodni univerzi in študentskem taboru Balvanyos v romunskem zdraviliškem mestu Baile Tusnad v Romuniji.

Medijski mainstream je govor označil za “nacistični izpad”, brali smo lahko le povzetke, ki so jih svetu sporočale levičarske tiskovne agencije in globalno najbolj vplivni mediji. Tudi pri nas se bo bralo vse mogoče. A dejstvo je le eno. Naj naši levi še tako “nabijajo” po Viktorju Orbanu. V času njegovega vladanja je Madžarska postala močna in predvsem varna država.

Na Zahodu močno kritizirani in pri marsikomu osovraženi madžarski predsednik vlade Orban je konec julija ponovno razburil z govorom, ki so ga številni evropski politiki in mediji označili za rasističnega. A sporni del, ko Orban govori o “mešanju ras”, je zgolj manjši izvleček zelo obsežne strateške analize situacije v Evropi, ki jo je madžarski premier podal na Poletni svobodni univerzi in študentskem taboru Balvanyos v Romuniji. Po Orbanovem mnenju je pred nami desetletje nevarnosti, negotovosti in vojn, ključna vprašanja, na katerih se bo odločala prihodnost, so demografija, migracije in norosti glede spola. Vojna in energetska kriza pa trenutno to nekoliko zamegljujeta.

In kaj je Orban dejal o Sloveniji, po tem, ko se je maja zamenjala vlada? 
“Ne bom omenjal imena prijateljske države, ampak se bom samo skliceval nanjo. Obstaja država, kjer je zmagala levica in kjer je bil eden njenih prvih ukrepov razgradnja ograje na meji; in drugi ukrep je bil priznati vsako “pravilo spola” – ne le istospolne poroke, ampak tudi pravico takšnih parov do posvojitev otrok. Naj nas trenutni konflikti ne zavedejo: to so vprašanja, ki bodo odločala o naši prihodnosti. zaslon med nami in vprašanjem spola in migracij. A v resnici se o teh vprašanjih odloča prihodnost. To je velika zgodovinska bitka, ki jo bijemo: demografija, migracije in spol. In prav to je na kocki v bitki med levico in desnico,”
je o Sloveniji, sicer ne prav konkretno, dejal predsednik madžarske vlade, Viktor Orban.

Gre za predstavo, da smo svetu vedno dali več, kot smo od njega prejeli, da nam je bilo več vzeto, kot nam je dano, da smo oddali še neplačane račune, da smo boljši, delavnejši in bolj nadarjeni od položaja, v katerem smo se zdaj znašli, in načina, v katerem živimo, ter dejstva, da nam je svet nekaj dolžan – in da želimo in bomo ta dolg vplačali. To je naša najmočnejša ambicija.” S temi besedami je svoj govor na Poletni svobodni univerzi in študentskem taboru Balvanyos v romunskem zdraviliškem mestu Baile Tusnad zaključil Viktor Orban.

Celotni Orbanov govor je v angleščini dosegljiv TUKAJ

E-Maribor