Ukrajinska vojska v Donbasu razstrelila poveljstvo Putinovih plačancev Wagner

Datum:

Ukrajina je razstrelila poveljstvo ruskih plačancev v Donbasu z uporabo raketnega sistema Himars, po tem ko je tako imenovani vojni poročevalec oziroma propagandist Sergej Sreda s fotografijo razkril lokacijo baze in jo delil na Telegramu. Potrditev, da je bil štab zadet, je prišla v nedeljo, ko so kanali na Telegramu, s povezavami do Wagnerja, začeli objavljati fotografije posledic – vključno z vojaki, ki jih odnašajo na nosilih. Obstaja možnost, da je bil zadet tudi Jevgenij Prigožin, domnevni voditelj Wagnerja.

Nasmejan ob plačancih v polni bojni opremi, je tako ruski vojni propagandist Sergej Sreda prejšnji teden zaznamoval obisk Wagnerjevega štaba v Ukrajini – rekel je, da so ga sprejeli ‘kot družino’ in pripovedovali ‘smešne zgodbe’. Toda Sreda je moške dejansko obsodil na smrt – razkril je lokacijo baze v okupiranem mestu Popasna, potem ko je nenamerno fotografiral tablo z napisom, ki je vsebovala naslov bližnjega zaklonišča. To je bilo dovolj, da so strokovnjaki locirali baze in izvedli napad z raketnim sistemom Himars.

To je le zadnja v nizu sramotnih napak vojaških sil Vladimirja Putina, ki so se bili v skoraj šest mesecev trajajoči vojni prisiljeni umakniti iz Kijeva. V vojni, ki naj bi predvideno trajala zgolj en dan, so jim tudi potopili paradno ladjo Moskva, umakniti so se morali s Kačjega otoka, prejšnji teden pa je bilo letalsko oporišče na Krimu skoraj izbrisano z zemljevida. Zdi se, da je Sredin obisk sovpadel tudi z obiskom na fronti Jevgenija Prigožina, oligarha in lastnika skupine Wagner, ki so ga poimenovali kar “Putinov kuhar”, ker je zaslovel z razkošnimi banketi za ruskega voditelja. Vendar ni bilo nobene uradne potrditve iz Rusije ali Ukrajine, da je bil on ravno v bazi, ko je bila ta napadena.

Wager je najeta vojska, katere obstoj je Kremelj leta zanikal, vendar se domneva, da je v rokah samega Putina. Skupina se uporablja za bojevanje v vojnah v imenu Kremlja na območjih sveta, kjer bi neposredna ruska vojaška vpletenost pritegnila neželeno pozornost. Dokazano je, da zasebna vojska Wagner deluje v Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Južni Ameriki, kjer so obtožbe o vojnih zločinih, posilstvih in mučenju s strani njegovih vojakov pogoste. Prigožin zanika povezavo z Wagnerjem, kljub trditvam, da so ga videli osebno novačiti zapornike – vključno z obsojenimi morilci – za boj v vojni v Ukrajini.

Foto: Twitter

Ruski poveljniki bežijo
V Ukrajini je danes guverner Vitalij Kim obtožil Rusijo, da je zapustila vojake na zahodnem bregu reke Dnipro blizu Hersona, medtem ko je vse svoje poveljnike umaknila na vzhod. Ukrajina je že razstrelila vse tri mostove pod ruskim nadzorom, ki povezujejo oba bregova, kar pomeni, da njeni vojaki na zahodni strani nimajo lahkega načina za oskrbo, okrepitev ali umik, medtem ko Kijevčani napredujejo, poroča Dailymail. Kim, ki vodi mesto na zahodnem bregu, je v ponedeljek dejal, da so se ruski poveljniki zdaj začeli umikati – očitno zaradi strahu pred ujetjem ali pred smrtjo.

Medtem se je pojavil grozljiv videoposnetek iz pristaniškega mesta Odesa, ki prikazuje dva moška, ​​kako ju je plavajoča mina raznesla na koščke. Po poročanju ukrajinskih medijev, ki so včeraj delili posnetke CCTV, sta bila v eksploziji v črnomorskem obalnem mestu ranjena še dva obiskovalca plaže. Oblasti v Odesi so prebivalce pozvale, naj ne plavajo v vodah ob pristaniškem mestu, ki je posejano z ruskim in ukrajinskim eksplozivom. Tiskovni predstavnik mestnega sveta je dejal, da je skupina moških ignorirala omejitve obiska obale in kopanja v obalnih vodah.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...