fbpx

Orban napovedal vrsto ukrepov: Povračilo davka družinam, zniževanje davka za mala/srednja podjetja

Madžarski premier Viktor Orban je napovedal, da bodo ob doseganju dviga gospodarske rasti lahko znižali nekatere davke, povišali minimalno plačo in razbremenili družine z nižjimi dohodki z vračilom davka (Foto: epa)

Madžarski premier Viktor Orban je napovedal zniževanje davkov za mala in srednja podjetja, povračilo davka družinam in zvišanje minimalne plače, če bodo gospodarski pogoji to v letu 2022 dovoljevali. Po drugi strani želijo ravnati preudarno na področju monetarne politike, saj si želijo z zvišanjem obrestnih mer na kredite umiriti oziroma preprečiti dolgotrajno inflacijo. 

Guverner madžarske nacioalne banke György Matolcsy je v sredo opozoril, da bi lahko vztrajna inflacija ogrozila rast gospodarstva. Prepričani so, da bi lahko z dvigom obrestnih mer to umirili, dvig obrestnih mer pa ne bi smel povzročiti prevelikega pritiska na gospodarstvo.

Premier Viktor Orbán je na konferenci napovedal, da si vlada prizadeva pokriti primanjkljaj, ki bi ga leta 2022 znižali na 5,9 odstotka BDP. Ta je leta 2020 8,1 odstotka, v letošnjem letu pa pričakujejo 7,5-odstotni primanjkljaj, poroča Hungary Today.

Foto: epa

Prepričan je, da so z ohranjanjem zaposlenosti in moratorijem na kredite izvedli ključne korake, s katerimi se bodo lahko izognili dolgotrajnim ekonomskim posledicam pandemije. “Moratorij na plačila kreditov smo premaknili v september, saj si želimo postopoma opuščati ukrepe,” je pojasnil. Povedal je, da je sicer razumljivo, da se banke in finančni sektor želijo čim prej vrniti k rednemu odplačevanju posojil, vendar je potreben “previden načrt” in dodal, da se o postopni odpravi moratorija še vedno pogovarjajo.

Dvig minimalnih plač in nižanje davkov za mala in srednja podjetja
Orban je prav tako napovedal, da si vlada želi zvišati minimalno plačo na 200 tisoč forintov, kar znaša nekje 575 evrov. Pri tem je opozoril, da bi lahko dvig minimalne plače povzročil dodatne pritiske na mala in srednja podjetja, čemur bi lahko sledila odpuščanja in večje število iskalcev zaposlitve, ne pa polne zaposlenosti. “Zvišanje minimalnih plač bi lahko dosegli v dveh fazah, skupaj z znižanjem davkov za mala in srednja podjetja,” je pojasnil. Orban med drugim tudi razmišlja o uvedbi 13. pokojnine upokojencem.

Foto: Pixabay

Glede ponovnega zagona gospodarstva je Orban dejal, da je vladni predlog proračuna za leto 2022 služil okrevanju gospodarstva zaradi krize s koronavirusom. Pojasnil je, da predlog zakona ni “volilni proračun”, saj to ne bo omogočilo hitrega zagona gospodarstva. Dejal je, da se Madžarska sooča z izzivom, ki ni le politične narave, temveč sega v celotno gospodarstvo in vpliva na celotno družbo. “To zahteva izjemno široko sodelovanje med vsemi gospodarskimi akterji,” je dejal.

Ugodnosti družinam z nižjimi dohodki
Orban prav tako razmišlja, da bi pomagal družinam z nizkimi dohodki, in sicer z vračilom plačanega davka za prejete dohodke. Te bi tako lahko v letu 2022 prejele vračilo davka za leto 2021 ob pogoju, da bo gospodarska rast 5,5-odstotna. Omenjen ukrep bi državo na letni ravni stal nekje med 550 in 580 milijardami madžarskih forintov, kar je nekje 1,6 milijarde evrov. “Staršem, ki ustvarijo manj od povprečnega dohodka, je treba vrniti dohodnino, da jo lahko dodajo prihrankom,” je še pojasnil na koncu.

Sara Rančigaj