Poljski premier Morawiecki: Evropa je lahko velesila samo kot “Evropa domovin” in nikakor ne kot Združene države Evrope

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki. (Foto: epa)

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki je v intervjuju za ameriški Newsweek dejal, da so izgube poljskega gospodarstva, ki so posledice pandemije, med najnižjimi v Evropi. Vladi je med drugim uspelo ohraniti delovna mesta in obdržati najnižjo stopnjo brezposelnosti v EU. Povedal je še, da se EU nikdar ne bo pretvorila v Združene države Evrope. Zato, da bi bila močna, mora biti “Evropa domovin”. 

Relativna uspešnost poljskega gospodarstva v času pandemije je, po prepričanju poljskega premierja Mateusza Morawieckega, posledica pogumne uporabe instrumentov, ki jih imenujejo “protikrizni ščiti”. Poleg tega so podjetjem pomagali prebroditi najtežje obdobje v letu 2020. In zahvaljujoč se dejstvu, da so podjetja uspela obdržati svoj delež na trgu in obenem sposobnost širitve ter povečevanja izvoznih zmogljivosti, so v tem trenutku priča uspešnemu okrevanju, poroča Polska Agencja Prasowa.

V tem trenutku pa se osredotočajo tudi na tretje desetletje 21. stoletja in na to, da bi dohiteli zahodno Evropo na področju življenjskega standarda. V mnogih primerih želijo ta del Evrope tudi prehiteti. To želijo doseči zlasti na področju najsodobnejših tehnologij. Prav zato bodo iskali nove izvozne trge za poljska podjetja. Poljski premier meni, da so trenutno številna poljska podjetja prevelika, da bi poslovala zgolj v domovini, a hkrati še vedno premajhna, da bi konkurirala največjim igralcem v svoji stroki v globaliziranem trgovskem svetu.

V načrtu je gradnja hitre železnice, ki bi tesneje povezala države Višegrajske skupine, zlasti prestolnici Budimpešto in Varšavo. Na nekaterih odsekih bi hitri vlak, v skladu s predvidevanji, lahko dosegel hitrost do 350 (oziroma 320) km/h, kar bi čas potovanja skrajšalo vsaj za polovico. Železnica naj bi bila zgrajena v prihodnjem desetletju. (Foto: Obserwator Finansowy)

Je pa premier zavrnil prepričanje, da delitve znotraj EU nujno kažejo na njeno šibkost. Če želimo, da bi bila Evropa velesila, moramo opustiti prepričanje, da bi morale nastati enotne Združene države Evrope. Po njegovem prepričanju EU nikdar ne bo tako izgledala. Da bi bila Evropa močna mora postati “Evropa domovin”. Ne more biti enovita velesila. In če bo tako, bo prihajalo do trenj in napetosti. Slednje se bodo le še stopnjevale, če bodo skušali uradniki iz Bruslja, Berlina in Pariza, vse druge na silo peljati v to smer.

Za Poljsko je strateškega in obrambnega pomena infrastrukturno povezati dežele med Grčijo in Skandinavijo
Je pa prepričan, da je Evropa lahko velesila, vendar ne v smislu neke univerzalne filozofije, v kar verujejo nekateri evrokrati iz Bruslja. Glede Pobude Treh morij pa je Morawiecki dejal, da gre za poskus okrepitve vzhodnega krila pljuč EU, ki je bilo doslej slabše razvito v primerjavi z zahodnim. Na relaciji vzhod-zahod obstajajo precej dobre infrastrukturne povezave. Prav tako je na področju energetike, cest, železnic itd. Vendar pa ni enako med Skandinavijo in Grčijo. Za Poljsko, ki se nahaja na sredini tega območja in je največja država izmed sedanjih potencialnih članic Pobude, to predstavlja manjkajoči člen v strateškem in obrambnem sistemu.

Domen Mezeg