fbpx

Tokio bo namenil še več denarja za razporeditev ameriških vojakov na japonskih tleh

Japonska bo namenila več denarja za razporeditev ameriških vojakov na japonskem ozemlju (Foto: epa)

Tokio bo namenil 1,86 milijarde dolarjev sredstev na leto za razporeditev več kot 50 tisoč ameriških vojakov na Japonskem od aprila naslednje leto. Japonska bo povečala sredstva za ameriško vojsko za približno 880 milijonov na leto, za kar so se predhodno dogovorili z Washingtonom in jih bodo namenili skupnim prostorom, ki jih uporabljata ameriška in japonska vojska, poroča RT

Japonska bo za gostovanje ameriške vojske v naslednjih petih letih namenila približno 9,2 milijarde ameriških dolarjev. Dogovor med Washingtonom in Tokiem pa naj bi podpisala obrambna ministra obeh držav predvidoma januarja v Združenih državah. Japonska tiskovna agencija Kyodo poroča, da je dogovor nastal na željo Bidnove administracije, da bi tako povečali plačila na račun “gostovanja nacionalne podpore”, medtem ko naj bi na Japonskem potrebovali ameriško vojsko za “sodelovanje s Kitajsko”.

Medtem ko bodo Američani s sporazumom povečali plačila za približno 5 odstotkov, je to vseeno daleč od tistega, kar je načrtovala Trumpova administracija, ki si je postavila za cilj 150 odstotkov. Skladno z začasnim sporazumom med ZDA in Japonsko februarja, ko je Joe Biden prisegel kot predsednik Združenih držav, Japonci za gostovanje ameriške vojske namenjajo približno 1,78 milijarde dolarjev. Po novem sporazumu pa bo ta znesek višji za 880 milijonov ameriških dolarjev.

Foto: epa

Tokio bo manj denarja namenil za komunalne stroške, dodatna sredstva pa bodo namenjena vzdrževanju objektov, ki jih skupaj uporabljata ameriška vojska in pripadniki japonskih obrambnih sil za skupne vaje, so za dnevnik Mainichi Shimbun povedali viri japonske vlade. Japonska in Južna Koreja gostujeta skoraj polovico ameriških vojakov, ki so razporejeni v tujino. Med njimi je 54 tisoč pripadnikov vojske in 26 tisoč uslužbencev.

Sara Rančigaj