Orban po mnenju Čehov tretji najpopularnejši tuji politik, takoj za slovaško predsednico Čaputovo in papežem Frančiškom

Madžarski premier Viktor Orban (foto: EPA)

Po mnenju izprašanih Čehov v anketi, ki jo je pripravil praški inštitut STEM, je najbolj priljubljena tuja političarka nova slovaška predsednica Zuzana Čaputova, sledi papež Frančišek, na tretjem mestu pa je madžarski premier Viktor Orban. Vprašanje migracij tako za Čehe kot večino Evropejcev ostaja najbolj pereč problem. Izjema so skandinavske države, kjer je najbolj vroče vprašanje podnebnih sprememb.

Raziskava javnega mnenja, ki ga je opravil inštitut STEM, je pokazala, da je na prvem mestu po priljubljenosti med tujimi politiki po mnenju vprašanih Čehov z 71 odstotki odobravanja slovaška premierka Zuzana Čaputova, s 63 odstotki ji sledi papež Frančišek, na tretjem mestu pa je z 48 odstotki madžarski premier Viktor Orban.

V anketo, ki so jo izvajali v juniju, je bilo po pisanju portala Hungary Today vključenih 11 svetovnih voditeljev. Na četrtem mestu je končala zdaj že nekdanja britanska premierka Theresa May s 47 odstotki odobravanja, na petem mestu francoski predsednik Emmanuel Macron s 40 odstotki in na šestem mestu s 36 odstotki ruski predsednik Vladimir Putin.

Slovaška premierka Zuzana Čaputova (Foto: EPA)

Sledijo poljski premier Jaroslaw Kaczynski s 35 odstotki, nemška kanclerka Angela Merkel s 25 odstotki podpore, ameriški predsednik Donald Trump s 24 odstotki, nekdanji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker s 24 odstotki in kitajski predsednik Xi-ping z 18 odstotki.

Rezultati so nekoliko presenetili, kar se tiče vatikanskega pontifa, saj velja Češka za eno od najmanj vernih držav v Evropi, medtem ko se je priljubljenost madžarskega premierja v primerjavi z rezultati prejšnjih anket povečala. Pred tremi leti je zasedal 6. mesto, zdaj je med prvimi tremi.

Bolj kot podnebje ljudi skrbijo prihajajoči migranti
Po drugi strani je raziskava Eurobarometra po pisanju portala DW ugotovila, da Evropejce veliko bolj kot globalno segrevanje skrbijo migranti. 34 odstotkov vprašanih meni, da je najbolj pereče vprašanje migracij, medtem ko je drugo najpomembnejše vprašanje, za 22 odstotkov vprašanih, vprašanje podnebnih sprememb, šele nato na tretjem mestu z 18 odstotki sledijo vprašanja terorizma, ekonomskega stanja in javnih financ.

Migranti v Bihaću (Foto: epa)

Danci, Švedi in Finci so bili najbolj v skrbeh zaradi podnebnih sprememb, medtem ko so na Malti, v Češki, Estoniji, Sloveniji in na Nizozemskem kot najresnejši problem izpostavili ravno vprašanje migracij.

Ivan Šokić

 • gabrijelobid

  Tudi moj vzornik je tale Madžar ne pa naši klovni in ne vem kaj še.

 • RATATA

  Čehi lepo priznajo, da je argentinojezuit frančišek politi. Natančneje rečeno izvajalec satanističnega kalergijevega plana, ki se je v vatikan zatekel pred roko pravice.

 • Antonius

  Najpopularnejši politik?!
  Zanimiv bi bil rezultat javne raziskave mnenj, če bi zastavili vprašanje, kdo izmed naštetih v tem času je najmanj pomemben politik v Evropi. Najbrž bi Šarec gladko premaga tudi najbolj razvpitega alkoholičarja Junckerja.
  Čaputovi in Orbanu pa iskrene čestitke.

 • Salamamljeko

  Čehinje so najlepše ženske na Svet.

 • xtc

  Vse to kaže na vse večje razpoke v EU med tistimi ,ki želijo EU in onimi ki bi Evroafroazijo.

 • Miha Skumarc

  To je pravi premier.

 • Miha Skumarc

  zanimivo slovencem se jebe…

 • Miha Skumarc

  Pa še nekaj je zelo pomembno, gospe in gospodje.
  Spletna stran je “naša”. Pogrešam simpatizerje, predvsem pa aktivne člane, funkcionarje, poslance, da se ne oglasijo in se ne opredelijo do naslova in trditev.
  DVOJNA MORALA, gospodje

 • skorpijon93

  čehi si ne uvažajo muslimanov, ne bosancev, ne albancev, ne gradijo džamij, ne iščejo albanske prevajalce v javnih ustanovah, tujcem se ne prilagajajo, prednost ima domačin

 • Stric iz ozadja

  a) A papez je politik. No ja recimo
  b) Zahvaljujoc komunizmu in Habsburzanom (Ceska je bila veliko sredisce protestantizma in so imeli velike boje z Habsburzani) se je na popisu 2011 za katolike izreklo zgolj 10.5% Cehov (kar je omenjeno v clanku), tako da so ocitno sprasevali samo njih.
  c) Kako so izbrali teh 11. An ban pet podgan?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!