fbpx

Orban po mnenju Čehov tretji najpopularnejši tuji politik, takoj za slovaško predsednico Čaputovo in papežem Frančiškom

Madžarski premier Viktor Orban (foto: EPA)

Po mnenju izprašanih Čehov v anketi, ki jo je pripravil praški inštitut STEM, je najbolj priljubljena tuja političarka nova slovaška predsednica Zuzana Čaputova, sledi papež Frančišek, na tretjem mestu pa je madžarski premier Viktor Orban. Vprašanje migracij tako za Čehe kot večino Evropejcev ostaja najbolj pereč problem. Izjema so skandinavske države, kjer je najbolj vroče vprašanje podnebnih sprememb.

Raziskava javnega mnenja, ki ga je opravil inštitut STEM, je pokazala, da je na prvem mestu po priljubljenosti med tujimi politiki po mnenju vprašanih Čehov z 71 odstotki odobravanja slovaška premierka Zuzana Čaputova, s 63 odstotki ji sledi papež Frančišek, na tretjem mestu pa je z 48 odstotki madžarski premier Viktor Orban.

V anketo, ki so jo izvajali v juniju, je bilo po pisanju portala Hungary Today vključenih 11 svetovnih voditeljev. Na četrtem mestu je končala zdaj že nekdanja britanska premierka Theresa May s 47 odstotki odobravanja, na petem mestu francoski predsednik Emmanuel Macron s 40 odstotki in na šestem mestu s 36 odstotki ruski predsednik Vladimir Putin.

Slovaška premierka Zuzana Čaputova (Foto: EPA)

Sledijo poljski premier Jaroslaw Kaczynski s 35 odstotki, nemška kanclerka Angela Merkel s 25 odstotki podpore, ameriški predsednik Donald Trump s 24 odstotki, nekdanji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker s 24 odstotki in kitajski predsednik Xi-ping z 18 odstotki.

Rezultati so nekoliko presenetili, kar se tiče vatikanskega pontifa, saj velja Češka za eno od najmanj vernih držav v Evropi, medtem ko se je priljubljenost madžarskega premierja v primerjavi z rezultati prejšnjih anket povečala. Pred tremi leti je zasedal 6. mesto, zdaj je med prvimi tremi.

Bolj kot podnebje ljudi skrbijo prihajajoči migranti
Po drugi strani je raziskava Eurobarometra po pisanju portala DW ugotovila, da Evropejce veliko bolj kot globalno segrevanje skrbijo migranti. 34 odstotkov vprašanih meni, da je najbolj pereče vprašanje migracij, medtem ko je drugo najpomembnejše vprašanje, za 22 odstotkov vprašanih, vprašanje podnebnih sprememb, šele nato na tretjem mestu z 18 odstotki sledijo vprašanja terorizma, ekonomskega stanja in javnih financ.

Migranti v Bihaću (Foto: epa)

Danci, Švedi in Finci so bili najbolj v skrbeh zaradi podnebnih sprememb, medtem ko so na Malti, v Češki, Estoniji, Sloveniji in na Nizozemskem kot najresnejši problem izpostavili ravno vprašanje migracij.

Ivan Šokić