fbpx

Orban se je v pismu zahvalil Salviniju za njegov boj pri končanju migracij ter ohranjanju evropske krščanske dediščine

Foto: epa

Zagotavljam vam, da Madžari ne bomo nikoli pozabili, da ste bili prvi zahodnoevropski voditelj, ki je skušal preprečiti dotok nezakonitih migrantov v Evropo čez Sredozemsko morje,” je zapisal madžarski premier Viktor Orban v pismu odhajajočemu notranjemu ministru Matteu Salviniju.

Madžarski premier Viktor Orban se je vodji italijanske desničarske Lige Matteu Salviniju v četrtek zahvalil za njegova prizadevanja v migracijski politiki in ga označil za soborca. “Zagotavljam vam, da Madžari ne bomo nikoli pozabili, da ste bili prvi zahodnoevropski voditelj, ki je skušal preprečiti dotok nezakonitih migrantov v Evropo čez Sredozemsko morje,” je zapisal madžarski premier v pismu odhajajočemu notranjemu ministru Salviniju, ki ga je povzela madžarska tiskovna agencija MTI.

Ne glede na prihodnje notranjepolitično dogajanje v Italiji in ne glede na to, da pripadava različnima političnima družinama, vas imam za soborca pri ohranjanju evropske krščanske dediščine in v boju za končanje migracij,” je še zapisal Orban. Ob tem se mu je zahvalil za njegovo delo “ne le za Italijo, temveč tudi za Evropo, vključno z Madžarsko“.

Image

Salvini, ki med drugim vztraja pri politiki zaprtih pristanišč za migrante, mora po vladni krizi, ki jo je sprožil sam, v opozicijo, ker sta populistično Gibanje pet zvezd in levosredinska Demokratska stranka (PD) v sredo dosegla dogovor o oblikovanju vlade pod vodstvom dosedanjega premierja Giuseppeja Conteja. Toda levičarska vlada ne bo dolgega veka. Ko bodo volitve, bo priljubljeni Salvini prepričljivo zmagal in prevzel vodenje italijanske vlade, saj si je po javnomnenjskih anketah nabral ogromno prednost pred tekmeci.

Peter Truden