fbpx

[Video] Levičarji v Italiji se bojijo volitev: Raje sestavili koalicijo, čeprav je edina stvar, ki jih druži sovraštvo do domoljubne Lige Mattea Salvinija

Vodja M5S Di Maio, premier Conte, vodja Lige Salvini (foto: EPA)

Po tednu dni trajajoče politične krize je v Italiji nastopilo zatišje. Gibanje 5 zvezdic (M5S) bo sestavljalo koalicijo z levosredinsko Demokratsko stranko (DP), čeprav je edina skupna točka na njihovem programu sovraštvo do Lige in Mattea Salvinija. Ni videti, da bi lahko nova leva koalicija lahko dolgo obstala.

Levo-populistični M5S in levosredinski DP še pred manj kot letom in pol, ko se je po volitvah sestavljala koalicija niso našli ene same skupne točke, da bi lahko sestavili koalicijo. To sta takrat storila zmagovalka volitev M5S in Liga, ki jo je vodil Matteo Salvini.

A od takrat se je razmerje moči obrnilo. Če je ob formiranju vlade imela Liga zgolj 17,6 odstotka glasov, so na Evropskih parlamentarnih volitvah prejeli 34,3 odstotka glasov. Po drugi strani je M5S padla z 32,7 odstotkov na parlamentarnih volitvah leta 2018, na vsega 17,1 odstotka glasov na Evropskih volitvah.

Zaradi tega je začelo prihajati tudi znotrajkoalicijskih trenj. Saj je podpora Salviniju, ki je bil neomajen glede nesprejemanja migrantov, stalno naraščala. Po razpadu koalicije se je upravičeno pričakovalo predčasne volitve jeseni. A teh zaenkrat še ne bo.

Namreč tako v M5S kot v DP so se prestrašili volje ljudstva in so raje, kot da bi omogočili prosto izbiro ljudem, zavarovali lastne fotelje v parlamentu. “Če bi imeli dostojanstvo, bi zahtevali volitve,” je člane nove levičarske koalicije okrcal predsednik Lige Salvini. “Volitve bi morale biti lepa beseda v demokraciji, saj suverenost pripada ljudstvu.” 

[Video] Italijanska vlada razpada zaradi migrantske ladje: Odstopil je premier Conte, Salvini pa se še vedno ne da! Sledijo predčasne volitve?

Pri tem je Salvini povedal, da sam verjame, da bodo v kratkem še vedno predčasne volitve, ali čez šest mesecev, ali čez leto dni. Redkokdo verjame, da bi lahko koalicija, ki jo druži zgolj nasprotovanje Salvinijevim ukrepom v zvezi z migranti lahko zdržala skupaj do leta 2023, ko bi jim iztekel redni mandat.

Per il PD “prima le poltrone”, sempre.Per noi “Prima gli Italiani”, sempre.Forza Amici, non potranno scappare dal voto all’infinito: io sono pronto e determinato come non mai, conto su di Voi!

Gepostet von Matteo Salvini am Donnerstag, 29. August 2019

“Sprašujem se kaj lahko ponudijo Italiji. Edina stvar, ki jih druži – ki sem jo slišal te dni – je njihovo sovraštvo do Lige,” je še dodal Salvini, ki meni, da je 60 milijonov Italijanov talcev stotine parlamentarcev, ki se oklepajo svojih položajev.

Za vodjo nove leve koalicije je bil ponovno imenovan nekdanji premier Giuseppe Conte, kar kaže na to, da se je politično krizo ustvarjalo zgolj z namenom izrinjanja Lige iz vlade. A od nastale situacije v vsakem primeru največ odnese ravno Liga, saj bodo lahko iz opozicije še močneje napadali levičarsko vlado zaradi sprejemanja migrantov in udinjanja volji Bruslja.

Ivan Šokić