Orban svari: Soros ima že izdelan pretkan načrt, kako se vmešati v prihajajoče volitve

George Soros in madžarski premier Viktor Orban (Foto: epa)

Madžarski premier Viktor Orban je opozoril, da ima kontroverzni milijarder George Soros v načrtu vplivati na izid prihajajočih volitev, in dodal, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da mu to ne bo uspelo.   

V intervjuju za radio Kossuth je Orban obtožil Sorosa, da želi spodkopavati vpliv madžarskih institucij in družbe prek svojega omrežja nevladnih organizacij in promigrantskega stališča, ter razkril, da so madžarske obveščevalne službe pripravile poročilo z aktivnostmi Sorosa. Poslušalcem je povedal, da je pod vprašajem obstoj Madžarske, in pojasnil, da je iz tega razloga angažiral tudi obveščevalne službe z namenom, da preučijo vpliv Soroseve mašinerije.

Foto: epa

Vzpostavili bodo civilne centre 
Orban, katerega vladajoča konservativna stranka Fidesz trenutno vodi po javnomnenjskih anketah, je napovedal, da se Soros namerava s pomočjo svojih omrežij vtikati v parlamentarne volitve, ki bodo aprila. “Podpirali bodo izdelavo publikacij, oblikovali propagando, krepili civilne skupine in plačevali honorarje več sto ali tisoč ljudem. Do volitev bodo vzpostavili civilne centre, ki bodo delovali kot kampanjska središča strank, kar pomeni, da omrežje Sorosa vstopa v madžarsko volilno kampanjo.”
Tiskovni predstavnik Soroseve fundacije Open Society je za Reuters že potrdil, da skupina namerava angažirati dva centra več v južni in vzhodni Madžarski, in dodal, da bodo zadolženi za izobraževanje, zdravstveno oskrbo in programe revščine, pri tem pa dodal, da se ne bodo več ukvarjali z migracijami in politiko. Soros je na drugi strani po navedbah Russia Today madžarsko vlado obtožil, da je bolj zatirajoča kot je bil komunistični režim.
Soros pomeni eksistenčno grožnjo za Evropo
Orban in Soros sta že dolgo v sporu glede prihajanja migrantov v Evropo. Medtem ko je Orban prepričan, da množične migracije iz pretežno muslimanskih držav predstavljajo eksistenčno grožnjo za Evropo, Soros zagovarja stališče priseljevanja migrantov. Navajajoč podatke iz obveščevalnega poročila, je Orban obtožil Sorosa, da ta s pomočjo nevladnih organizacij poskuša podpirati opozicijske skupine, ki nasprotujejo vladnemu stališču glede priseljevanja migrantov.
N. Ž.