fbpx

Orbán v zgodovinskem nagovoru državljanom: Madžarska ni samo živa, ampak tudi osvobojena čeljusti sovražnikov

Foto: epa

“Najprej Madžarska, Bog nad vsem,” je izpostavil madžarski predsednik vlade Viktor Orbán v svojem 22. letnem nagovoru državljanom v Budimpešti. Zadnjih deset let je označil kot najuspešnejše desetletje v zadnjih stotih letih madžarske zgodovine in dodal, da bo sedaj v času po volilnih kampanjah napočilo obdobje nadaljnjega oblikovanja nacije. Prav tako je ocenil vladanje v zadnjih desetih letih in spregovoril o izzivih v prihodnjih letih. 

Na začetku govora je madžarski premier Viktor Orbán izpostavil, da je srečen, da je dobil priložnost, da državljane nagovori sedaj in ne pred 100 leti v času Trianonske mirovne pogodbe, ki je za Madžarsko pomenila velikansko izgubo. Vojna se je končala, izgube so bile neizmerne, socialnega miru ni bilo več. Izgubljeni sta bili dve tretjini ozemlja. V resnici je bila to “smrtna kazen” za Madžarsko. Država v centralni Evropi se je odločila za preživetje in je morala počakati, dokler ni bil sovražnik oslabljen to pa se je postopoma tudi zgodilo. Pri tem je spomnil na legendarne besede madžarskega pogajalca in politika Alberta Apponyija, ki je dejal, da čeprav bi Madžarski izkopali grob, bi se Madžari udeležili pogreba svojih grobarjev.

“Danes, sto let po smrtni obsodbi Trianona, vam lahko povem, da smo živi in Madžarska je še vedno tu,” je dejal madžarski premier. Dodal je, da Madžarska ni samo živa, ampak tudi osvobojena čeljusti sovražnikov. Po besedah Orbána lahko Madžarska najde skupno točko in sodeluje s svojimi sosedami, tako s ponovno vzpostavljeno Slovaško, kot tudi Srbijo, Hrvaško in Slovenijo, prebivalci Srednje Evrope pa lahko zgradijo novo obliko federalnega sistema za spopadanje z grožnjami z Zahoda. Glede tega, kako se je Madžarski uspelo ohraniti pri življenju v zadnjih sto letih, je odgovor mogoče najti v kratkem stavku: “Verjamem v domovino”.

Foto: epa

Ljudje odpravili socialistično moro
Orbán je izpostavil, da so ljudje pred desetimi leti odpravili socialistično nočno moro in nacionalna vlada je prišla na oblast. Dejal je, da je bil cilj takrat dokazati sebi in svetu, da so še vedno nekdo. “Mislili smo si, da bomo ali našli pot ali pa jo bomo naredili. In ker poti, ki sta jih omejili Bruselj in Washington, za nas niso bile izvedljive, smo bili prisiljeni ustvariti nekaj novih poti,” je povedal in dodal, da lahko po desetih letih “z ustrezno skromnostjo” reče, da so ugotovili, kako jih delati in kako uresničiti.

Foto: epa

“Mednarodni denarni sklad smo poslali domov, posojila so bila vrnjena pred rokom, ustvarjenih je bilo 850 tisoč služb, finance so bile spravljene v red, delavce se je pričelo spoštovati, družinam se je priznalo spoštovanje (še posebej velikim družinam), pričelo se je združevanje naroda,” je med drugim izpostavil Orbán.

Navezal se je na gospodarska poročila, ki so bila nedavno objavljena v Bruslju. “Celotna Evropa si lahko prebere, da je očitno, da je očitno madžarsko gospodarstvo tisto, ki je v letu 2019 najhitreje raslo na celotni celini.” Spomnil je še, da je Madžarska bankrotirala zaradi nekdanje komunistične vlade, ki je vodila svojo liberalno politiko. “Ta primer krepi domnevo, da liberalcev ni. Liberalec ni nič drugega kot diplomirani komunist,” je dejal in posvaril, da “če bi upoštevali njihove nasvete, bi Madžarska sedaj ležala na oddelku, kjer bi cevi do vseh njenih okončin vodile iz posojil Mednarodnega denarnega sklada in posojil Bruslja, George Soros pa bi bil tisti, ki bi odobril posojila Madžarski.”

Madžarska je na prvem mestu
“V zadnjih 10 letih smo se naučili, da Evropa ni v Bruslju. Evropa smo mi in ni nam potrebno izpolnjevati zahtev utrujene bruseljske elite. (…) Prej smo mislili, da Evropa predstavlja našo prihodnost, toda sedaj vemo, da mi prihodnost Evrope,” je izpostavil in s tem dal vedeti, da moč izvira iz Karpatske kotline. “Ta moč izhaja iz spoznanja, da je dobro biti Madžar, prav tako pa tudi obetavno in poživljajoče. Naš narod ve, da je Madžarska na prvem mestu.” 

Foto: epa

Orbán je problematiziral dejstvo, da so v Evropi pravice nasilnih zločincev postale pomembnejše za odločevalce kot pravice državljanov, ki spoštujejo zakone. S tem zasmehujejo resnico in življenjske nagone častnih državljanov, saj so namesto žrtev zaščiteni hudodelci. “Ta nevarni fenomen je dosegel Madžarsko in pričakovati je resne razprave in mednarodne izzive.” Zatrdil je, da ne morejo samo stati in gledati, kako organizacije, ki pripadajo mreži Sorosa in njihovi najeti odvetniki, vlagajo veliko tožb.

Za vsakega novorojenca bo posajeno deset dreves, je napovedal Orbán. Poleg večje natalitete, ki jo bodo spodbujali z davčnimi oprostitvami in različnimi oblikami finančnih nadomestil, bo madžarska vlada tudi dejansko udejanjila prejšnji teden sprejet okoljski akcijski načrt. Napovedani ukrep bo pogozdeno površino Madžarske do leta 2030 povečal za 27 odstotkov, celoten okoljski načrt pa označil kot “krščansko demokratski pristop glede podnebnih sprememb in reševanja le-teh”. Prav tako bo do leta 2030 večina proizvodnje električne energije okolju prijazne, napovedal pa je tudi večja državna vlaganja v solarno in jedrsko energijo.

“Zavedam se, da moramo matere s tremi ali več otroki, oprostiti plačevanja davkov, kar smo doslej že uvedli za tiste, ki imajo štiri otroke,” je izpostavil. Madžarskemu premierju, ki ga večina levičarskih mainstream medijev v službi interesov določenega finančnega mogotca, označuje za najhujšega nacionalista, v resnici pa skrbi za ohranjanje Madžarske in s tem tudi evropske identitete, se torej ni zdelo za malo, posvetiti se okoljskim vprašanjem, ki kotirajo visoko na levičarski politični agendi.

“Letos se bomo soočili z resnično intelektualnimi in ekonomskimi izzivi. Ali se bo madžarsko gospodarstvo lahko razvijalo medtem, ko evropsko stagnira? Bomo morali znova poiskati svojo pot, kot smo to morali storiti lani? In če da, za kako dolgo, koliko let bo to trajalo?” se je vprašal Orbán. Ker se ambiciozen ogljično nevtralen okoljski načrt Bruslja do leta 2050 lahko izvede le z velikimi žrtvami za določene države članice, se je Orbánova vlada decembra lani v zameno za koncesije na področju jedrske energije omenjenemu načrtu le pridružila. Orbán se je tudi z vso pravico ozrl na dosežke, ki so v zadnjih desetih letih, odkar je na oblasti stranka Fidesz, občutno izboljšali življenje navadnih Madžarov. Slednje pa se lepo vidi v gospodarski rasti, novih delovnih mestih, povišanju plač ter zelo visokemu odstotku madžarskega izvoza.

Premier Orbán je v samem zaključku poudaril, da si Madžari zaslužijo, da živijo v svoji domovini, poroča V4NA. “Naši predhodniki so v zadnjih 100 letih veliko žrtvovali. Svetu smo vedno dali več od tistega, kar smo dobili,” je dal vedeti in dodal, da so Madžari uspešno vodili več velikih bitk. “To, da stojimo tukaj po takšnih sto letih je dokaz, da ima Bog načrte z nami. Želimo, da Madžari živijo v varnosti in blaginji,” je poudaril in svoj govor zaključil s tradicionalnim sloganom: “Najprej Madžarska, Bog nad vsem, dajmo Madžarska, dajmo Madžari.”

Hana Murn