Orbán v zgodovinskem nagovoru državljanom: Madžarska ni samo živa, ampak tudi osvobojena čeljusti sovražnikov

Foto: epa

“Najprej Madžarska, Bog nad vsem,” je izpostavil madžarski predsednik vlade Viktor Orbán v svojem 22. letnem nagovoru državljanom v Budimpešti. Zadnjih deset let je označil kot najuspešnejše desetletje v zadnjih stotih letih madžarske zgodovine in dodal, da bo sedaj v času po volilnih kampanjah napočilo obdobje nadaljnjega oblikovanja nacije. Prav tako je ocenil vladanje v zadnjih desetih letih in spregovoril o izzivih v prihodnjih letih. 

Na začetku govora je madžarski premier Viktor Orbán izpostavil, da je srečen, da je dobil priložnost, da državljane nagovori sedaj in ne pred 100 leti v času Trianonske mirovne pogodbe, ki je za Madžarsko pomenila velikansko izgubo. Vojna se je končala, izgube so bile neizmerne, socialnega miru ni bilo več. Izgubljeni sta bili dve tretjini ozemlja. V resnici je bila to “smrtna kazen” za Madžarsko. Država v centralni Evropi se je odločila za preživetje in je morala počakati, dokler ni bil sovražnik oslabljen to pa se je postopoma tudi zgodilo. Pri tem je spomnil na legendarne besede madžarskega pogajalca in politika Alberta Apponyija, ki je dejal, da čeprav bi Madžarski izkopali grob, bi se Madžari udeležili pogreba svojih grobarjev.

“Danes, sto let po smrtni obsodbi Trianona, vam lahko povem, da smo živi in Madžarska je še vedno tu,” je dejal madžarski premier. Dodal je, da Madžarska ni samo živa, ampak tudi osvobojena čeljusti sovražnikov. Po besedah Orbána lahko Madžarska najde skupno točko in sodeluje s svojimi sosedami, tako s ponovno vzpostavljeno Slovaško, kot tudi Srbijo, Hrvaško in Slovenijo, prebivalci Srednje Evrope pa lahko zgradijo novo obliko federalnega sistema za spopadanje z grožnjami z Zahoda. Glede tega, kako se je Madžarski uspelo ohraniti pri življenju v zadnjih sto letih, je odgovor mogoče najti v kratkem stavku: “Verjamem v domovino”.

Foto: epa

Ljudje odpravili socialistično moro
Orbán je izpostavil, da so ljudje pred desetimi leti odpravili socialistično nočno moro in nacionalna vlada je prišla na oblast. Dejal je, da je bil cilj takrat dokazati sebi in svetu, da so še vedno nekdo. “Mislili smo si, da bomo ali našli pot ali pa jo bomo naredili. In ker poti, ki sta jih omejili Bruselj in Washington, za nas niso bile izvedljive, smo bili prisiljeni ustvariti nekaj novih poti,” je povedal in dodal, da lahko po desetih letih “z ustrezno skromnostjo” reče, da so ugotovili, kako jih delati in kako uresničiti.

Foto: epa

“Mednarodni denarni sklad smo poslali domov, posojila so bila vrnjena pred rokom, ustvarjenih je bilo 850 tisoč služb, finance so bile spravljene v red, delavce se je pričelo spoštovati, družinam se je priznalo spoštovanje (še posebej velikim družinam), pričelo se je združevanje naroda,” je med drugim izpostavil Orbán.

Navezal se je na gospodarska poročila, ki so bila nedavno objavljena v Bruslju. “Celotna Evropa si lahko prebere, da je očitno, da je očitno madžarsko gospodarstvo tisto, ki je v letu 2019 najhitreje raslo na celotni celini.” Spomnil je še, da je Madžarska bankrotirala zaradi nekdanje komunistične vlade, ki je vodila svojo liberalno politiko. “Ta primer krepi domnevo, da liberalcev ni. Liberalec ni nič drugega kot diplomirani komunist,” je dejal in posvaril, da “če bi upoštevali njihove nasvete, bi Madžarska sedaj ležala na oddelku, kjer bi cevi do vseh njenih okončin vodile iz posojil Mednarodnega denarnega sklada in posojil Bruslja, George Soros pa bi bil tisti, ki bi odobril posojila Madžarski.”

Madžarska je na prvem mestu
“V zadnjih 10 letih smo se naučili, da Evropa ni v Bruslju. Evropa smo mi in ni nam potrebno izpolnjevati zahtev utrujene bruseljske elite. (…) Prej smo mislili, da Evropa predstavlja našo prihodnost, toda sedaj vemo, da mi prihodnost Evrope,” je izpostavil in s tem dal vedeti, da moč izvira iz Karpatske kotline. “Ta moč izhaja iz spoznanja, da je dobro biti Madžar, prav tako pa tudi obetavno in poživljajoče. Naš narod ve, da je Madžarska na prvem mestu.” 

Foto: epa

Orbán je problematiziral dejstvo, da so v Evropi pravice nasilnih zločincev postale pomembnejše za odločevalce kot pravice državljanov, ki spoštujejo zakone. S tem zasmehujejo resnico in življenjske nagone častnih državljanov, saj so namesto žrtev zaščiteni hudodelci. “Ta nevarni fenomen je dosegel Madžarsko in pričakovati je resne razprave in mednarodne izzive.” Zatrdil je, da ne morejo samo stati in gledati, kako organizacije, ki pripadajo mreži Sorosa in njihovi najeti odvetniki, vlagajo veliko tožb.

Za vsakega novorojenca bo posajeno deset dreves, je napovedal Orbán. Poleg večje natalitete, ki jo bodo spodbujali z davčnimi oprostitvami in različnimi oblikami finančnih nadomestil, bo madžarska vlada tudi dejansko udejanjila prejšnji teden sprejet okoljski akcijski načrt. Napovedani ukrep bo pogozdeno površino Madžarske do leta 2030 povečal za 27 odstotkov, celoten okoljski načrt pa označil kot “krščansko demokratski pristop glede podnebnih sprememb in reševanja le-teh”. Prav tako bo do leta 2030 večina proizvodnje električne energije okolju prijazne, napovedal pa je tudi večja državna vlaganja v solarno in jedrsko energijo.

“Zavedam se, da moramo matere s tremi ali več otroki, oprostiti plačevanja davkov, kar smo doslej že uvedli za tiste, ki imajo štiri otroke,” je izpostavil. Madžarskemu premierju, ki ga večina levičarskih mainstream medijev v službi interesov določenega finančnega mogotca, označuje za najhujšega nacionalista, v resnici pa skrbi za ohranjanje Madžarske in s tem tudi evropske identitete, se torej ni zdelo za malo, posvetiti se okoljskim vprašanjem, ki kotirajo visoko na levičarski politični agendi.

“Letos se bomo soočili z resnično intelektualnimi in ekonomskimi izzivi. Ali se bo madžarsko gospodarstvo lahko razvijalo medtem, ko evropsko stagnira? Bomo morali znova poiskati svojo pot, kot smo to morali storiti lani? In če da, za kako dolgo, koliko let bo to trajalo?” se je vprašal Orbán. Ker se ambiciozen ogljično nevtralen okoljski načrt Bruslja do leta 2050 lahko izvede le z velikimi žrtvami za določene države članice, se je Orbánova vlada decembra lani v zameno za koncesije na področju jedrske energije omenjenemu načrtu le pridružila. Orbán se je tudi z vso pravico ozrl na dosežke, ki so v zadnjih desetih letih, odkar je na oblasti stranka Fidesz, občutno izboljšali življenje navadnih Madžarov. Slednje pa se lepo vidi v gospodarski rasti, novih delovnih mestih, povišanju plač ter zelo visokemu odstotku madžarskega izvoza.

Premier Orbán je v samem zaključku poudaril, da si Madžari zaslužijo, da živijo v svoji domovini, poroča V4NA. “Naši predhodniki so v zadnjih 100 letih veliko žrtvovali. Svetu smo vedno dali več od tistega, kar smo dobili,” je dal vedeti in dodal, da so Madžari uspešno vodili več velikih bitk. “To, da stojimo tukaj po takšnih sto letih je dokaz, da ima Bog načrte z nami. Želimo, da Madžari živijo v varnosti in blaginji,” je poudaril in svoj govor zaključil s tradicionalnim sloganom: “Najprej Madžarska, Bog nad vsem, dajmo Madžarska, dajmo Madžari.”

Hana Murn

 • Resnica

  Ta je pa dobra…po eni strani je proti centralizaciji eu po drugi bi pa podprl federacijo vzhodnje evropskih drzav…yuga 2…se vidi da se mu gre le za lastno moc ker ve da dokler je v uniji z nemcijo, francijo in italijo nima nobene moci ker ima samo nemcija toliko prebivalcev kot celotna federacija ki jo omenja…sktatka cloveka moti moc mocnejsih drzav…najbrz misli da bo lahko madzarska nekoc pomembnejsa od nemcije hahaha

  • macon

   Tip je od EU za Madžarsko izkoristil skupni trg in subvencije, Madžarski pa bdp lepo raste. Poleg tega ne zapravlja milijard za levičarsko afnanje (migranti, lgbt, lažna sociala, klimatski nateg), kar jim gre močno v nos in vreščijo, da se bodo razpočili.

   • Resnica

    Ja koristi ugodnosti eu hkrati jo pa krivi za vse tezave…me zanima kako visok bdp bi imela madzarska brez eu…no saj tega se zaveda tudi orban…njegov gospodarski uspeh je odvisen od eu njegova priljubljenost pa od zivljenskega standarda…zakaj pa mislis da noce iztopit iz eu…
    Ima pa tezavo ker se zaveda da dokler so clani eu ne bo imel nikoli nobene moci ker pac madzari so prdec v primerjavi z velesilami kot sta francija in nemcija

    • macon

     Nikoli nisem trdil, da ni sprememb, samo, da rešitve niso tako enostavne kot norijo eko fašisti in skrajna levica.

     Alternative, ki jih ponujajo levi fanatiki, so veliko manj produktivne tehnologije, veliko dražja elektrika in nestabilno omrežje za slehernike, izguba osebnih vozil in mobilnosti, obdavčenje vsega, da bodo metali v zrak in se delali pametne. A si pripravljen pristati na to, medtem, ko bodo Azijci in predvsem Kitajci delali točno 0, mi pa bomo v imenu fanatizma opustošili proizvodnje in postali veliko revnejši?

     A ti kaj bereš, kaj zahtevajo? Od opustitve mesa, avtomobilov, industrijske hrane do končne konsekvence: množičnega opustošenja.

     • Resnica

      Jaz ne podpiram skrajno levicarskih ukrepov jaz podpiram stvari ki jih ponujajo inovatorji na podrocju zelene energije…
      Sem pa velik nasprotnik fosilnih goriv…razumem da jih zaenkrat potrebujemo vendar pa na dolgi rok nimajo smisla zato so mi tako zabavni ljudje ki trdijo da zeleno energijo zagovarjajo le tisti ki jih placuje zeleni lobij med tem ko pozabljajo da je fosilni lobij desetkreat starejsi, mocnejsi in stokrat bogatejsi

      Je pa potrebno narediti nekaj s tistimi ki se pac nocejo prilagoditi…ce lahko vse panoge postopoma prehajajo na zeleno energijo in bolj ekoloski pristop h opravljanju svoje dejavnosti bo slej ko prej potrebno prisiliti tiste ki se ne bodo drzali pravil da se prilagodijo ali pa pac propadejo

      Malo si preberi kako se na muska spravljajo placanci naftnega lobija in pokvarjeni borzniki ki probajo na vsak nacin diskreditirati njegova podjetja zato ker z visanjem cene delnic tesle oni izgubljajo milijarde…je pa tudi logicno da ga ljudje ki so povezani z naftno industrijo in premogom ne morejo videti ker ce musku uspe izpolniti le delcek svoje vizije bo premog vreden manj od pokosene trave nafta pa tudi ne bo zdrzala glede na razvoj sinteticnih materialov
      Zame je elon musk clovek ki bo najbolj vpliva na svet prihodnosti kar se kaze ze danes in nasprotujejo mu le tisti ki jih financno ogroza ali pa tisti ki ga iz principa ne morejo videti

     • macon

      Fosilna gorila imajo najboljši energetski izkoristek, za pridobivanje elektrike jim parira samo jedrska energija. Vse sončne in vetrne blodnje so samo ogromna škoda, ogromen strošek in še veliko več smeti kot zaradi fosilnih goriv.

      O tem si kaj preberi.

     • Resnica

      Sem si prebral veliko in ce pogledas napredek v zeleni tehnologiji kako se povecuje izkoristek energije bo v roku dvajsetih let fosilna goriva uporabljal samo se tretji svet…vetrne elektrarne so pa skoda za koga? Za ptice ?
      Eni zgleda se vedno ne razumete da je druga industrijska revolucija ze zdavnaj koncala in da smo ze zdavnaj vstopili v tretjo kar se kaze na podrocju avtomobilov, obnovljivih virov, 5g itd…res s temi fosilnimi gorivi malo spominjas na tiste ki se vedno orajo njive s konji namesto avtomatiziranimi traktorji

      Ps…ce ima nekaj trenutno najboljsi energentski izkoristek to se ne pomeni da je najbolj optimalno…zakaj mislis da so fosilna goriva izrinila jedrsko energijo…prvi razlog je naftni lobij drugi raazlog pa jedrske katastrofe ceprav izracuni jasno kazejo da ena termoelektrarna v casu svojega obratovanja pusti toliko negativnih ucinkov na okolje in zdravje da se financno nikakor nebi splacalo ce bi v strosek obratovanja vracunali se strosek zdravljenja posledic onesnazenega zraka

      Vsi ki govorite o ekonomicnosti fosilnih goriv nikoli ne stejete stroskov zdravljenja ljudi in ciscenja okolja ker ce bi racunali na tak nacin se vam racuni sesuje v trenutku…za to pa se lobiji fosilnih goriv vedno izogibajo vprasanjem glede zdravja in ven prihajajo s takimi salami kot je da vetrnice skodujejo pticam in estetiki haha ja me zanima kaj je bolj skodljivo za ljudi in ptice zivljenje ob termoelektrarni ali zivljenje ob vetrni elektrarni

      Najboljsi primer kako slepo ljudje sledijo naftni industriji je osvincen bencin za katerega so zdravniki in znanstveniki 50 let trdili da je hudo skodljiv za okolje in zdravje pa se ni nic spremenilo…50 let so bebcki vrjeli da je svinec v cloveskem telesu naravna stvar dokler niso raziskave dokazale da pred uporabo osvincenega bencina v cloveskih telesih ni bilo sledi svinca

     • macon

      Veter ni stalen in vetrnice niso večne, veliko materiala in energije je vloženih v njihovo izdelavo. Enako sončne celice, ki so zelo strupeni odpadki po preteku roka trajanja in poleg tega jih je ogromne količine glede na proizvedeno energijo. Oba vira se izplačata samo zaradi subvencij, ki so pa na račun končnih malih porabnikov. Ne zagovarjam premoga, zagovarjam jedrsko energijo.

      Jedrski katastrofi sta bili dve in opuščanje jedrskih elektrarn zaradi njih je enako opuščanju vozil in letal in ladij zaradi nesreč.

     • Resnica

      Ja javnost je neumna in jedrske energije se bojijo ker ima ob nesreci takojsne posledice fosilna goriva pa jih zastrupljajo na dolgi rok za to se ne sekirajo…saj ves tisti poizkus ce das zabo v vroco vodo skoci iz.lonca ce jo.das v mlacno in pocasi segrevas se bo zaba skuhala…taka je pac cloveska mentaliteta…drugace pa ko si napisal vetrnice niso vecne…jaz se nisem slisal za elektrarno ki nebi.imela roka trajanja

      In strinjam se s tabo da se za izdelavo vetrnic porablja energija in vse te stvari ampak.moj.pristop je da se izboljsa zeleno tehnologijo da postane bolj ucinkovita in lazje proizvedljiva tvoja pa je da naprej drajsamo nekaj.kar vemo da na.dolgi.rok pac ni vzdrzno pa tudi nafte bo.slej.ko prej zmanjkalo…ne v sto.letih ampak mogoce pa v dvesto…skratka.nafta ni vecen produkt.

      Kot sem rekel v zadnje dvajset letih je zelena energija tehnolosko napredovala tako da je nepredstavljivo med tem ko so podrocja fosilnih goriv v zadnjih 20 letih tehnolosko naredili kaksen.napredek?

      Pa.jedrska.energija tudi tehnolosko stagnira in kakorkoli racunati ali.pa vlagati v.stagnacijo je slaba ideja…ce bi uspeli narediti fuzijski reaktor to bi bil trenutek ki bi koncal s fosilnimo gorivi ampak do tam nam se manjka dolgo…ceprav goede na vsote ki se dajejo v raziskave fuzije se nebi cudil ce v 10 letih dobimo prvi delujoc testni reaktor…to bi bil en velik dan po tem me pa zanima kako bi probali zagovorniki fosilnih goriv diskreditirati fuzijo

  • AGA

   Model si ti LGBT(peder)

   • Resnica

    Ne in ne vem kaj ima to s to temo…po tvoje je vsak ki ne mara orbana peder? Lahko se pa vprasas zakaj ga pedri ne marajo med tem ko recimo nimajo nobenih tezav z borisom johnsonom

    • AGA

     Zlo preprosto,Orban Janša zagovarjajo vrednoto,ki se imenije delo,ti LGBT levičarji Antiorbanovci ste pa paraziti,ki živite na tuj račun na račun pridnih poštenih delavnih ljudi…delat ne rit nastavljat za preživetje to je svoboda…
     ..

     • Resnica

      Vidim.da orbanovi podporniki ste pa tudi vsevedni ker imas toliko podatkov o meni…
      Ps..nastavljati rit kot to delajo prostitutke je tudi delo in celo predstavlja enega najstarejsih poklicov

      Pa kr pedri so zlo hahah ah takim pa res ni pomoci kot si ti

  • Jana Novak

   včasih je Madžarska tudi bila pomembnejša od Nemčije. Glede na to kako Merkla sesuva Nemčijo, se zna zgoditi, da bo Madžarska kmalu močnejša. Avtomobilska industrija BMW in mercedes sta že preselila na Madžarsko veliko svoje proizvodne, tudi sami Nemci se selijo na varno na Madžarsko. Zato nikar ne bluzi in ne podcenjuj Madžarov.

   • Resnica

    Ja madzarska je bila mocnejsa od nemcije takrat ko je imela skupaj z avstrijo oupirane polovico evrope in nemcija se ni obstajala…od trenutka zdruzitve nemcije ji avsto ogrska ni prisla do kolen ker je propadala ze pred ustanovitvijo nemcije…me pa zanima po kaksni logiki bi lahko imela madzarska s par miljoni prebivalci vecjo moc od 80 000 000 nemcev…to bi pomenilo da nemcija sploh nima gospodarstva oz da je na stopnji severne koreje

    Ne vem pa kje si prisel do spoznanja da je merklova unicla nemcijo gkede na to da je pod njeno oblastjo nemcija kolonizirala evropske drzave do te stopnje da smo ekonomsko prakticno zasuznjeni

 • pajot

  Orban,verjemi,klanjat se ti bojo hodili čez dvajset let,vsi tile ki te ne marajo.
  Želim ti še mnogo let. Zdravja in pameti.

 • Ivan Ivanovič

  Kučanov govor o stanju udbonacije na Dražgošah:
  Tovrišice in tovariši, na Slovenskem smo mi, udmomafija, še vedno gospodar. Delovno in molzno ljudstvo še vedno marljivo dela za nas, plačuje enormne davke in je lepo tiho. Stanje je skoraj idilično. Nekaj težav nam povzroča notranji sovražnik Janez Janša s svojo falango, SDS imenovano, toda zadeve so obvladljive. Za vsak slučaj imamo vedno nekaj sodnih Damoklejevih mečev nad njim, ki jih lahko uporabimo in ga onemogočimo, če bi tako kazalo. Ostali nasprotniki so zanemarljivi, pravzaprav nam kot golobje jedo z roke. Na primer Luda Mila in Butasti Tonin. Pa še kdo. Ne da bi se hvalil, ampak tranzicijo smo odlično speljali sebi v prid. Nimamo se kaj pritoževati. Pravzaprav nam gre celo bolje kot v komunizmu/socializmu, saj delovno in molzno ljudstvo več ustvari kot prej, tako da mu lahko poberemo veliko več kot prej. Naj tako ostane na vekov veke!

 • šmentanamuha

  Ste opazili, da ima Soros vedno bolj goste lase? Monovalentno zlato ali transfuzija enkrat tedensko?

 • Gren

  SLOVENIJA ZGLEDUJ SE PO MADŽARSKI NE PA PO KOMUNIZMU IN BOŠ ZMAGALA !