fbpx

Orban želi zaustaviti financiranje nevladnih organizacij s sredstvi Evropske unije: “So agresivne in plavajo v denarju”

Predsednik ZDA Donald Trump je v Beli hiši pozdravil madžarskega premierja Viktorja Orbana. Foto: epa

Eden največjih kritikov nezakonitih migracij, madžarski premier Viktor Orban, želi zaustaviti financiranje nevladnih organizacij s sredstvi Evropske unije, je v petek povedal medijem.

Nevladne organizacije, ki stojijo za številnimi “reševalnimi” akcijami migrantov v Sredozemlju, so središče spora v Evropski uniji, ko je govor o tem, kaj naj Evropa naredi z ilegalci, ki so “rešeni” na morju in prepeljani na tla stare celine. “Organizacije civilnih društev ali tiste, ki se tako predstavljajo, netransparentno financirane in organizirane, so glavna podpora politikom, ki zagovarjajo migracije,” je povedal Orban za državno radijsko postajo. Prepričan je, da takšne skupine delujejo proti volji večine volivcev, piše hrvaški spletni portal Direktno.

O nevladnih organizacijah je dejal, da so “agresivne, plavajo v denarju, a za njimi stoji mednarodna mreža”. Eden izmed najbolj zloglasnih stricev iz ozadja je milijarder George Soros.

Organizacije civilne družbe, ki zagotavljajo pomoč migrantom, so v skladu z novim zakonom na Madžarskem obdavčene s 25-odstotnim davkom, za sporne vidike njihovega dela pa veljajo določbe kazenskega prava, še piše omenjeni portal.

Marjanca Scheicher