fbpx

Orbanov Fidesz bo sodeloval v EPP samo, če bodo delovali v skladu z interesi madžarskega naroda

Foto: epa

Madžarska vladajoča stranka Fidesz bi se lahko pridružila novi politični skupini v Evropskem parlamentu, če se bo izkazalo, da se nadaljnjo sodelovanje v politični desnosredinski skupini Evropski ljudski stranki (EPP) ne bo skladalo z nacionalnimi interesi Madžarske, je danes napovedal madžarski premier in vodja Fidesza Viktor Orban.

Sedaj smo članica EPP in videli bomo, v katero smer bo šel EPP (…), ali bomo lahko vplivali nanj in ali je v skladu z interesi Madžarske in madžarskega naroda,” je po poročanju tiskovne agencije Reuters dejal Orban. Dodal je, da bi se lahko Fidesz v nasprotnem primeru pridružil novi politični skupini v Evropskem parlamentu, pri tem pa ni poimensko pojasnil, za katero skupino bi lahko šlo.

Glede novega predsednika Evropske komisije je madžarski premier napovedal, da bo podprl kandidata, ki bo imel podobna protimigrantska stališča, nacionalni čut in bil pripravljen braniti krščansko kulturo. “V mislih imam takšnega kandidata, ne samo enega,” je še dejal Orban, ki imen ni želel navesti.

Fidesz je na volitvah v Evropski parlament na Madžarskem osvojil več kot 52 odstotkov glasov podpore, poroča STA.

H. M.