Orbanu grozijo in ga želijo podkupiti, a ostaja neomajen: migrantov na Madžarskem ne bo

Renzi in Orban (Foto: epa).

Italija je Madžarski in drugim državam Višegrajske skupine zagrozila s kaznimi, ker nočejo sprejeti evropskih kvot migrantov. Na to se je odzval Viktor Orban in povedal, da je Italija dolžna v skladu s schengenskimi pravili varovati zunanje meje EU, ne pa da migrante sprejema in jih vsiljuje drugim državam. 

Italijanski premier Matteo Renzi je medijem potožil, da v EU plačujejo 20 milijard evrov, nazaj pa dobijo le 12 milijard. Njegova izjava je nastala v času četrtega potresa, ko je tisoče ljudi ostalo brez domov. “Če boste gradili zidove na mejah, lahko pozabite na italijanski denar. Če migranti ne bodo šli tja, tudi denar ne bo šel tja,” je zagrozil Renzi.

Grožnje Mattea Renzija, da bodo zmanjšali finance državam članicam Višegrajske skupine, ki se upirajo sprejetju migrantov, pa Viktorja Orbana in zunanjega ministra Petra Szíjjarta niso prestrašile. Slednji je izjavil: “Madžarska ne potrebuje miloščine ali dobrodelne pomoči od Italije.” Madžarsko zavračanje migrantov temelji na prepričanju, da bi to vplivalo na narodno identiteto in socialno kohezijo.

Italija je od 2014 sprejela okrog 469.000 migrantov, ki so prispeli na njihovo obalo iz Severne Afrike. Okrog 39.600 migrantov je bilo že razporejenih po evropskih državah, toda do sedaj je bilo dejansko razporejenih 1300 migrantov, ker vzhodnoevropske države migrante zavračajo. 

Madžarska zgledno sodeluje pri varovanju meja EU
Madžarska vlada vidi EU bolj kot vir kohezijskih skladov, pomoči in subvencij, ne strinjajo pa se s trditvijo, da je EU zveza skupnih vrednot. Orban je za medije dodal, da Madžarska že s postavitvijo meja, z vojsko in s policijo sodeluje pri zaščiti EU, saj pred navalom migrantov ščiti države v notranjosti EU. Orban še dodaja, da zaradi krščanskih korenin ne želi sprejeti preveč muslimanov, ker povzročajo varnostna vprašanja in rušijo homogeno družbeno okolje ter verske skupnosti, piše Express.

A. B.