fbpx

Osrednji mediji dve minuti pred Trumpovo tiskovko o nepravilnostih pri štetju glasov razglasili Bidna za ameriškega predsednika! Trump vrača udarec: “Legalni glasovi odločajo, kdo je predsednik, ne mediji!”

Joe Biden (Foto: epa)

Osrednji ameriški mediji so navkljub nezaključenemu preštevanju glasovnic in večim tožbam zaradi nepravilnosti pri preštevanju glasov na ameriških predsedniških volitvah 2020 razglasili nekdanjega ameriškega podpredsednika Joa Bidna za novega ameriškega predsednika.

Potem ko so pri AP razglasili nekdanjega ameriškega podpredsednika za zmagovalca ameriških volitev, so njihovemu zgledu sledili še pri Fox News, CNN in MSNBC.

Do Bidnovega kronanja za zmagovalca ameriških predsedniških volitev s strani osrednjih ameriških medijev je prišlo v času, ko na sodišča dnevno romajo nove tožbe zaradi nepravilnosti pri preštevanju glasov. Najbolj podlo v celotni zadevi je, da so našteti mediji razglasili Bidnovo zmago dve minuti pred napovedano tiskovno konferenco predsednika Trumpa glede izpodbijanja štetja nelegalnih glasovnic v Pensilvaniji. Trumpova tiskovna konferenca je bila napovedana za ob 11:30h po lokalnem času, CNN, AP in MSNBC, so razglasili Bidna za zmagovalca dve minute pred tem.

Mediji ne morejo sami razglasiti zmagovalca volitev

Potrebno je poudariti, da edina vloga, ki jo imajo ameriški mediji pri razglasitvi “zmagovalca” volitev je oblikovanje javnega mnenja. Proti Trumpu nastrojeni mediji s predčasno Bidnovo razglasitvijo za zmagovalca počnejo ravno to, namesto, da bi poročali o dejstvih, skušajo vplivati na javno percepcijo in ustvariti vtis o legitimnosti Bidnove zmage.

Na razglasitev Bidnove zmage se je že odzval ameriški predsednik Donald Trump, ki je prek Twitterja sporočil: “Zmagal sem na teh volitvah, z veliko prednostjo!”

“Vsi vemo zakaj se Jou Bidnu mudi lažno pozirati kot zmagovalec in zakaj mu njegovi zavezniki v medijih  skušajo tako močno pomagati,” je v objavi na spletni strani svoje predsedniške kampanje zapisal ameriški predsednik Trump. “Nočejo, da bi prišla resnica na dan.”

“Preprosto dejstvo je, da volitev še zdaleč ni konec. Joe Biden ni bil potrjen kot zmagovalec v katerikoli od zveznih držav, kaj šele v hudo spornih državah, kjer se bo odvijalo nujno ponovno preštevanje glasov, ali držav, kje ima naša kampanja  tehtne in legitimne temelje za pravde, ki bi lahko odločile o končnem zmagovalcu,” je povedal Trump. “Legalni glasovi odločajo, kdo je predsednik, ne mediji.”

Trump napovedal vrsto tožb zaradi nepravilnosti pri preštevanju glasov

Trump je kot primer izpostavil Pensilvanijo, kjer volilnim opazovalcem ni bil dovoljeno, da bi opazovali preštevanje glasov. “S ponedeljkom bo naša kampanja pričela s tožbami pred sodiščem, da bi zagotovili polno spoštovanje volilnih zakonov ter da je proglašen zakoniti zmagovalec.”

“Američani so upravičeni do poštenih volitev: to pomeni, da se preštejejo vse legalne glasovnice, ne pa da se preštevajo nelegalne glasovnice,” je poudaril Trump in izpostavil, da je to edini način kako zagotoviti zaupanje javnosti v rezultate volitev. “Šokantno je, da Bidnova kampanja zavrača ta preprosti princip in želi upoštevati glasove čeprav bi lahko bili lažni, ponarejeni, ali pa bi jih oddali neupravičeni oziroma mrtvi volivci.” 

Samo stranka, ki je nečesa kriva bi nezakonito preprečevala opazovalcem vstop v do prostorov, kjer se preštevajo glasovi, je izpostavil Trump. “Kaj torej prikriva Biden?” se sprašuje Trump. “Ne bom počival, dokler ameriško ljudstvo ne bo imelo poštenega rezultata volitev, ki si ga zaslužijo in ga demokracija zahteva,” je napovedal ameriški predsednik.

Reagiralo vrhovno sodišče

Zobe je pokazalo tudi ameriško vrhovno sodišče, ki je ukazalo, da se vse glasovnice v Pensilvaniji prejete po pošti, ki so prispele po 20h 3. novembra 2020 loči in drži “v zavarovanih, varnih in zapečatenih zabojih ločenih od ostalih izpolnjenih glasovnic,” in v kolikor se ti glasovi preštevajo, da se to počne ločeno od ostalih glasovnic.

Še več nepravilnosti pa je bilo ugotovljenih pri strojnem preštevanju glasovnic. Po poročanju Breitbarta so v vsaj dveh okrožjih v Georgiji odkrili hrošča na strojih za preštevanje glasovnic, kot je bil tisti v Michiganu, ki je Trumpu ukradel več tisoč glasov in jih pripisal Bidnu. Do pojave hrošča naj bi prišlo zaradi nalaganja posodobitve programske opreme, nekaj kar se drugače nikoli ne počne dan pred volitvami. Gre za program, ki ga je razvilo podjetje Dominion Voting Systems.

 

Ivan Šokić