fbpx

Otok Brač – hrvaški Wuhan: Je pacient nič 81-letni domačin?

Foto: Twitter

Otok Brač na Hrvaškem se je spremenil v žarišče koronavirusa, zato ga v medijih v zadnjih dneh zasledimo predvsem pod imenom hrvaški Wuhan. Zaenkrat še ni znano niti potrjeno, kako je virus sploh prišel na otok, se pa ugiba, ali je pacient nič 81-letnik. Okužen je namreč tako on kot večina ljudi, ki je skrbela zanj.

O pacientu nič, ki je na otok prinesel virus, se je zadnje dni govorilo o 81-letnem prebivalcu Brača, čeprav KBC (Klinički bolnički centar) Split takšne navedbe zanika. Tako še vedno ni potrjeno, kako je virus vdrl na otok, čeprav neuradne govorice krožijo prav o starejšem moškem, ki so ga iz bolnišnice v Splitu odpustili v drugi polovici aprila. 81-letnik je bil po poročanju 24sata hospitaliziran na kliniki za srčno-žilne bolezni v Splitu med 11. in 17. aprilom. Imel je težave z dihanjem, kar potencialno kaže na oslabljeno delovanje srca. Diagnosticirali so mu pljučno embolijo, neuradno pa naj bi bil pri njem potrjen koronavirus.

81-letnik se je po zdravljenju vrnil na otok, zanj so skrbeli člani njegove družine, dokler ga niso sprejeli v dom za ostarele in slabotne na otoku. Tam se je prijavil 4. maja in dva dni preživel v ločenem prostoru, nato pa so ga obiskali epidemiologi. Zakaj? Soseda, ki mu je pomagala, je bila pozitivna na koronavirus. Izkazalo se je, da je bil okužen tudi 81-letnik, čeprav ni kazal nobenih simptomov. Nato so ga spet odpeljali v splitsko bolnišnico. Njegovo počutje je sicer dobro, nima niti vročine niti drugih tipičnih znakov okužbe.

Brač je postal žarišče okužbe s koronavirusom prejšnji teden, ko so ugotovili, da je okuženih na desetine otočanov. Testiranje ljudi še vedno poteka.

Okužil pa se je tudi nečak omenjenega 81-letnika. 24sata piše, da je nečak skrbel za strica in se pri tem okužil, zanimivo pa je, da niti nečak ne kaže tipičnih simptomov okužbe. “Skoraj vsi, ki so skrbeli zanj, so okuženi. Kar se tiče strica, ni nikoli kašljal ali imel vročine. Tudi jaz nimam simptomov, a sem okužen.”

Vprašanje, kako je virus prišel na Brač, tako ostaja neodgovorjeno. Je pa jasno, da se otok vrača nazaj v karanteno.

Barbara Majdič