fbpx

Koronavirus se je vrnil v Wuhan, oblasti v Pekingu pa pošiljajo otroke v šolo

82.000 šolarjev v Pekingu se vrača v šolske klopi (foto: EPA)

Na Kitajskem so v nedeljo, 10. maja 2020, zabeležili 17 novih primerov COVID-19, od tega pet v Wuhanu, kar je največji skok v številu okužb od 28. aprila in kaže, kako težko je novo bolezen izkoreniniti.

Na Kitajskem so po uradnih podatkih zabeležili 84.010 okužb COVID-19, umrlo naj bi 4.637 ljudi, a medtem ko se preostanek sveta spopada s pandemijo, so se na Kitajskem razmere stabilizirale do točke, kjer so začenjali s ponovnim zagonom gospodarstva.

Od 17 novih primerov okužb je bilo sedem uvoženih v državo, medtem pa so v Wuhanu, od koder naj bi se novi koronavirus razširil po svetu, zabeležili pet novih primerov, kar je največ od 11. marca. Vseh sedem okuženih v Wuhanu naj bi po pisanju Jutarnjega prihajalo iz iste četrti.

Nevarnost za novo epidemijo COVID-19 naj bi obstajala tudi v bližnjih pokrajinah Liaoning in Heilongjiang. Na Kitajskem je v bolnišnicah zaradi COVID-19 samo še 141 ljudi. Skoraj mesec dni pa je minil brez poročanja o enem samem primeru smrti zaradi wuhanskega koronavirusa.

Navkljub pojavu novih primerov s COVID-19 se je komunistična oblast v Pekingu odločila, da se s ponedeljkom v šolo vrne 82 tisoč učencev višjih razredov osnovne šole z namenom, da se pripravijo na sprejemne izpite za vpis v srednje šole.

Ivan Šokić