fbpx

Otroci migrantov z britvicami napadli vrstnike v šoli

Foto: Pixabay

Osnovna šola v Dresdnu se sooča z velikimi težavami z otroki migrantov. Ti so med drugim z britvicami napadli skupino šestošolcev in jih nekaj ranili. V drugem incidentu je eden od migrantov svojemu sovrstniku grozil z nožem.

Nemška policija je incidenta potrdila. Več šestošolcev je bilo ranjenih, imeli so namreč številne vreznine. Več informacij policija za zdaj ni mogla razkriti, saj so v postopek vpleteni tudi otroci in mladostniki. V zadnjem času so imeli predstavniki šole veliko razgovorov s starši, ki so se množično pritožili nad nasilnim vedenjem migrantov, piše Sächsische Zeitung.

Dekleta hodijo domov z modricami
Podobne težave imajo tudi na šoli v Schwarzenbeku v zvezni deželi Schleswig-Holstein. Obiskuje jo skoraj 80 otrok, katerih družine so prosilci za azil. Število primerov nasilja je od prihoda otrok migrantov vztrajno naraslo. Vsaj 15 migrantov je že grozilo vrstnikom ali pa jih je celo fizično napadlo, piše Bergedorfer Zeitung.

Na družabnem omrežju Facebook se je oglasil oče dekleta, ki obiskuje omenjeno šolo. Migrant je njegovo hčer pretepel, ko je želela pomagati prijateljici. Doma so pri njej opazili hude modrice, pod objavo o tem na Facebooku pa so se oglasili številni starši s podobnimi izkušnjami.

Ravnatelj: Otrok v šoli ne sme biti strah
Šola je že organizirala številne posvete s starši migrantov, a so morali pred tem seveda najti tolmača. Ko so starši napadenih otrok opozorili, da se za svoje otroke bojijo, je ravnatelj Andreas Hartung opozoril, da zakon o izobraževanju velja tudi za migrante, posledica takšnih incidentov pa je lahko tudi izgon. “Otroci ne morejo s strahom hoditi v šolo. Če se ne bo nič zgodilo, bom poskušali vplivati na njihovo dovoljenje za bivanje,” je obljubil ravnatelj.

Zagovorniki: Migranti prihajajo iz zaostalih držav
V omenjenih mestih vlada kaotično vzdušje. Kot pravi nekdanji predsednik gibanja za dobrodošlico migrantom Christoph Ziehm, se razpoloženje med prebivalci glede migrantov poslabšuje. Po njegovih besedah je slabo, da dejanja posameznikov mečejo slabo luč na vse migrante. Ob tem je dodal, da bo njihova integracija zelo zahteven družbenopolitični izziv, saj prihajajo migranti z območij, ki za Zahodom zaostajajo nekaj desetletij in imajo zato velike težave z razumevanjem enakosti med moškimi in ženskami.

N. K.