“Otrok” ki je utonil v Rokavskem prelivu v resnici 28-letni sudanski ilegalni migrant Abdulfatah Hamdallah!

Utopljeni 28-letni sudanski ilegalni migrant Abdulfatah Hamdallah za katerega so mediji trdili, da je "otrok" (vir: Facebook)

Po poročanju Breitbarta, ki navaja francoske vire, naj bi Abdulfatah Hamdallah, “16 letni fant”, ki se je pred časom utopil v Rokavskem prelivu, ki loči VB in Francijo, v resnici bil star 28 let. V Francijo naj bi prišel iz Sudana in zaprosil za azil, a so ga francoske oblasti zavrnile, niso pa ga deportirale.

Potem ko so mediji kar nekaj časa trdili, da je utopljeni migrant star 16 let, pri čemer so se sklicevali na izjavo francoske uradnice, zadolžene za podeljevanje državljanstev, Marlene Schiappa,  zdaj pomočnik francoskega javnega tožilca, Philippe Sabatier, trdi drugače.

Sudanec, ki naj bi pred svojo smrtjo kakšna dva meseca “skvotal” v znamenitem francoskem Calaisu in njegovi “džungli”, naj bi po novih podatkih, ki jih navaja tožilec Philippe Sabatier bil star 28 let, ne 16.

Sprva trdili da je otrok, nato poročali, da ima 16 let, družina “razkrila”, da je star 22, v resnici pa imel skoraj 30 let

Sabatier je za Independent povedal, da ne ve, če je pokojni kdaj zaprosil za  azil britanske oblasti, da pa je skoraj gotovo, da je to storil za francoske oblasti, ki so ga po poročanju sorodnikov zavrnile. Utopljeni sudanski migrant je imel po trditvah Sabatierja dokumente, ki so kazali, da je star 28, in ne 16 let.

Nekateri francoski politiki, ki so soodgovorni za to, da je migrantska kriza s čolni pričela cveteti, ker niso znali poskrbeti za lastne meje in so dovolili, da so vzdolž francoske obali pričeli rasti kraji kot je Calais, so za smrt Abdulfatah nekaj časa krivili britanske oblasti.

Navkljub zdaj že znanemu dejstvu, da so francoske oblasti Hamdallahu zavrnile prošnjo za azil, nekateri francoski politiki pod krinko humanističnih puhlic odgovornost še vedno prelagajo na britanske oblasti. Vprašanje, na podlagi česa naj bi bila ta odgovornost utemeljena, ostaja, z ozirom na to, da bi to in vse podobne tragedije lahko preprečile prav francoske oblasti, če bi preprečile odhode iz francoske obale.

V letu 2016 so britanske oblasti že sprejele stotine domnevnih otroških migrantov, potem ko so aktivisti kot Lord Dubs izvajali manipulativni pritisk, ko so te otroke primerjali z judovskimi otroki iz druge svetovne vojne, ki so iskali azil širom Evrope. Sprejemanje se je prenehalo, ko je postalo jasno, da ni šlo za otroke, ampak za odrasle osebe, ki so trdile, da so stare 16, 17 let, podobne pa so bile bolj moškim v svojih poznih tridesetih.

Aleš Ernecl