fbpx

Pahor v Moldaviji izrazil podporo reformnim prizadevanjem

Obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Moldaviji. Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor se danes mudi na uradnem obisku v Moldaviji, kjer ga gosti moldavska kolegica Maia Sandu. Pahor je povedal, da je Moldavijo obiskal z namenom, da izrazi podporo reformnim prizadevanjem Sandujeve in moldavske vlade. Predsednika sta se strinjala, da državi ne smeta spregledati priložnosti za nadgradnjo sodelovanja.

Kot so navedli v Pahorjevem uradu, sta se predsednika sestala na pogovoru na štiri oči, sledili pa so tudi pogovori med delegacijama obeh držav. V slovenski sta poleg predsednika še državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan in državni sekretar vladne službe za digitalno preobrazbo Peter Geršak.

Slovenski predsednik je na novinarski konferenci po pogovorih poudaril, da je Moldavijo obiskal z namenom, da izrazi podporo reformnim prizadevanjem Sandujeve in moldavske vlade. “Pred vami je zelo veliko izzivov, a Slovenija je vedno stala Moldaviji ob strani in bo tako tudi vnaprej,” je dejal. O reformnih projektih moldavske vlade je Pahor govoril tudi z moldavsko premierko Natalio Gavrilita, poroča sta.

Pahor je sicer na novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo, da je z izvolitvijo Sandujeve na položaj moldavske predsednice oživel politični dialog med državama. Ocenila sta, da bo današnji obisk poglobil dvostransko sodelovanje in da je še precej možnosti za nadgradnjo odnosov, saj vsi vidimo priložnosti znotraj projektov za zeleni in digitalni prehod.

Foto: sta

Spregovorila sta o odnosih Evropske unije in Moldavije. Ob tem je Pahor dejal, da bo v času slovenskega predsedovanja Svetu EU potekal vrh EU-Vzhodno partnerstvo. Poudaril je, da je evropska perspektiva teh držav in tudi hitrejša širitev EU z državami Zahodnega Balkana ključnega pomena za zagotavljanje miru in varnosti. Predsednika sta se pogovarjala še o razmerah v Pridnestrju. Pahor je pozdravil pozitivne premike v zadnjih letih in napore Sandujeve in nove vlade za izgradnjo zaupanja in korake, ki vodijo k ureditvi razmer.

Predsednik republike se bo v programu uradnega obiska sestal še s predsednikom moldavskega parlamenta Igorjem Grosom. Osrednje teme pogovorov bodo poleg dvostranskega sodelovanja tudi razmere v Moldaviji in v njeni soseščini. Predsednika se bosta popoldne srečala z mladimi in se z njimi pogovarjala o njihovih pričakovanjih glede prihodnosti. Nato bosta v Botaničnem vrtu Kišinjov posadila vsak svoje drevo v trajen spomin na današnji obisk. Prvi uradni obisk predsednika Slovenije po letu 2002 v Moldaviji se bo zaključil s svečano večerjo.