fbpx

Pandemija novega koronavirusa se globalno slabša, svarila pred novim valom, ki ga protesti lahko le še pospešijo!

Foto: epa

Kljub temu, da stopnja okuženosti v Evropi pada, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus opozarja, da se je situacija v svetu na račun porasta okužb z novim koronavirusom, spet poslabšala. “Trenutno še ni napočil čas, da bi postali samovšečni in bi povsem opustili zaščitne ukrepe na področju koronavirusa”.

V nedeljo, 7. junija, so od izbruha dalje poročali o največjem številu primerov okuženih v enem samem dnevu,” je kot posebej problematično izpostavil generalni direktor WHO. Ob tem pa je poudaril, da sta aktivni nadzor in sledenje stikom še vedno bistvenega pomena, da se širjenje virusa ne ponovi. “Več kot šest mesecev pandemije, ne predstavlja časa, da katera koli država stopi z nogo iz stopalke za plin.”

Do zaskrbljujočih opozoril s strani WHO je prišlo v času, ko so številne države na račun zmanjšanja primerov okužb, pričele sproščati ukrepe namenjene za zajezitev epidemije. Podjetja se ponovno odpirajo, ljudje se vračajo v pisarne, napovedane so celo časovnice za nadaljevanje mednarodnih letalskih potovanj. WHO po poročanju RT opozarja, da bo sproščanje omejitev neizogibno vodilo do drugega vala novega koronavirusa, infekcijska bolezen pa se bo po upadu primerov okuženih, pojavila pri drugem delu prebivalstva.

Drugi val lahko pospešijo protesti
Obstajajo strahovi, da bodo drugi val lahko pospešili protesti, ki se odvijajo na račun smrti 46-letnega Georgea Floyda v Minneapolisu. V številnih največjih ameriških mestih in evropskih prestolnicah se namreč še vedno odvijajo veliki shodi proti policijski brutalnosti, od katerih so nekateri nasilni. Še posebej težavno pa je, da se udeleženci zbirajo v večjem številu in v večini ignorirajo pravila družbenega distanciranja.

Foto: epa

Po vsem svetu se je z novim koronavirusom okužilo preko 7 milijonov ljudi, preko 409 tisoč ljudi pa je umrlo, odkar so o prvem primeru okužbe poročali  v kitajskem Wuhanu decembra lani. Združene države Amerike se še vedno uvrščajo v sam vrh po številu okuženih in umrlih. Do sedaj namreč beležijo že preko 2 milijona okužb in preko 113 tisoč žrtev. Sledi Brazilija, ki ima preko 710 tisoč okuženih in preko 37 tisoč žrtev. Rusija, ki se uvršča med vodilne države po številu testiranj, je zabeležila preko 485 tisoč okuženih in preko 6 tisoč smrtnih žrtev.

WHO je bila v času porasta epidemije v Evropi zelo kritizirana zaradi prepočasnega odziva na izbruh okužb. Agencija Združenih narodov se je namreč obotavljala glede razglasitve pandemije, čeprav je bilo jasno, da so okužbe beležili tako v Aziji, kot tudi v Severni Ameriki, Evropi in na Bližnjem vzhodu.

Hana Murn