fbpx

Pandemija povzročila dvig cen zlata

Foto: epa

Obdobje pandemije korona virusa je že postreglo z novo zlato mrzlico, kar je zagotovo posledica gospodarske negotovosti. Tako že prihaja do pomanjkanja manjših zlatih palic in kovancev. 

Pandemija korona virusa bo imela obsežne gospodarske posledice. Mnogi ljudje se na prihajajočo gospodarsko krizo že pripravljajo z nakupom zlatih palic in kovancev, kar opravičuje sloves zlata, ki pomeni stabilnost v časih negotovosti. Nazadnje je cena zlata dosegla svoj vrh v zadnjih sedmih letih 9. marca, saj je znašala več kot 1.700 dolarjev na trojaško unčo, poroča RT

“Ljudje želijo zlato kupovati, ne pa prodajati.” meni Mark O’Byrne, ustanovitelj podjetja GoldCore iz Dublina, ki se ukvarja s preprodajo zlata. Pravi, da imajo listo čakajočih, obenem pa so kontaktirali svoje stranke, ki prodajajo zlato, da bi videli od koga bi bilo mogoče to žlahtno kovino kupiti. V tem trenutku naj bi imeli le eno ali dve stranki, ki sta zlato pripravljeni prodati ter 99 kupcev. United Overseas Bank (UOB) je sporočila, da se je v iztekajočem se tednu količina fizičnega zlata na trgu opazno zmanjšala. Pojav prihaja prav v času množičnega upada letalskega prometa, zapiranja trgovskih centrov in rafinerij.

Zlato je “zimzelena” naložba v času prihajajoče gospodarske krize
Obdobje prihajajoče gospodarske krize je še posebej primerno za nakup zlata. Banke namreč nadzirajo denar in imajo oblast nad svetom. Tisti, ki posedujejo to žlahtno kovino, pa so na dogajanje z bankami odporni. Z mesečnim nakupom zlata se posameznik lahko zavaruje pred inflacijo. Vlaganje v zlato pomeni večjo finančno neodvisnost. Obenem je zlato najboljša oblika zavarovanja, ko v življenju nastopijo nepredvidljivi dogodki. Lahko nas celo obvaruje pred bankrotom, prav zato, ker zlato nikdar ne izgubi svoje vrednosti.

Domen Mezeg