fbpx

Pandemija v Grčiji še naprej kaže zobe: Ljudje gredo lahko ven samo za dve uri po poslanem SMS-u, od 19. ure do 5. ure je v veljavi policijska ura!

Foto: STA

Medtem, ko imamo takšne, ki se navkljub epidemiji ves čas pritožujejo na račun ukrepov, ki so namenjeni zajezitvi virusa, češ, kako naj bi bili strogi, pa lahko vidimo, da obstajajo države, kjer so ukrepi precej bolj strogi. Med te države nedvomno spada Grčija, kjer velja strogo omejeno gibanje na prostem, medtem ko pri nas takšen ukrep nikdar ni bil v veljavi. 

V Grčiji je na prosto mogoče izstopiti iz doma le tako, da se pošlje poseben SMS. Odhod od doma je mogoč v naslednjih primerih: obisk zdravnika, trgovine, banke, pomoč nekomu, za namene rekreacije in sprehajanja hišnih ljubljenčkov.

Medtem, ko imamo pri nas odprte trgovine z nenujnim blagom, v dveh regijah (posavski in jugovzhodni) pa se danes odpirajo terase lokalov, življenje v Grčiji stoji že mesece. Od novembra lani delujejo samo trgovine z živili, supermarketi, lekarne, bencinske črpalke, restavracije s hitro hrano in lokali, ki nudijo dostavo. Le s posebnim SMS-jem je tako v šestih različnih primerih mogoč odhod od doma. Daleč od tega, da čas ni omejen, saj se je mogoče zunaj gibati le dve uri. Ivana Stanojević, ki že leta dela in živi v grškem Solunu je povedala, da v času prvega vala epidemije na ulicah mest skoraj ni bilo zaslediti žive duše. Sedaj pa ljudje poskušajo izkoristiti različne načine, da zapustijo svoj dom.

Foto: epa

Odhod le 2 kilometra od doma
Na račun hitrega širjenja okužb so v Grčiji podaljšali ustavitev javnega življenja do 16. marca. Grški minister je ob podaljšanju ukrepov poudaril, da se Grčija nahaja v najhujšem delu pandemije. Tako ne čudi, da so od včeraj uvedli še dodatno omejitev in sicer, da ni mogoče iti v trgovino ali hoditi dlje kot 2 kilometra od domačega naslova. Od 19. ure do 5. ure je v veljavi policijska ura. Izjemo predstavljata mesti Solun in Atene, saj gre za ogromni mesti, tu se tako ob delavnikih policijska ura prične ob 21. uri. V primeru, da se na prostem sprehajaš brez poslanega SMS-ja ali pa dlje kot dve uri od poslanega SMS-a, grozi sicer plačilo globe v višini 300 evrov.

V Grčiji že več mesecev ni sledu o turistih. “Prehajanje iz enega mesta v drugega ni mogoče, razen v posebnih primerih. Deluje le zelo majhno število večinoma večjih hotelov, saj ti strežejo ljudem, ki v Grčijo pridejo poslovno,” pravi Ivana. Obstajajo ugibanja, da bi lahko zaprtje države končalo okrog pravoslavne velike noči ali okoli 2. maja. Po besedah Ivane Grkov uvedeni ukrepi in omejitve ne motijo pretirano. Najbolj jih moti, da je prepovedana tudi uporaba javnih površin za rekreacijo – telovadnic na prostem, sprehajalnih poti in celo parkov z gugalnicami za otroke.

Foto: epa

“Menim, da tak sistem še vedno uspeva, ker so Grki star narod, ki ima veliko starih ljudi, za zdravje katerih se vsi bojijo. Vsi ljudje v srednjih letih imajo še žive starše, stare od 80 do 85 let, zato obstaja ta strah.” Po besedah Ivane, ki sicer prihaja iz Srbije, Grki niso prestali tega, kar so drugje, zato je njihov odmerek strahu veliko večji kot drugod (npr. pri Srbih). “Mislim, da je odločilnega pomena, da tukaj še nismo imeli resnega množičnega širjenja epidemije,” je dejala po poročanju Večernjega Lista.

Nina Žoher