fbpx

Papež blagoslavlja Slovenijo in razveseljuje mlade v Krakovu

Foto: epa

Papež je včeraj popoldne letel na Poljsko tudi prek Slovenije. V telegramu predsedniku Borutu Pahorju je zapisal, da nad naš narod kliče obilje Božjega blagoslova. Na Poljskem so ga z veseljem pričakali katoličani vseh starosti, še posebno mladi, ki so prišli v Krakov na Svetovni dan mladih.

Papež Frančišek je začel svoje 15. mednarodno potovanje. Na krakovskem letališču Janeza Pavla II. so ga navdušeno pozdravile množice Poljakov. Kar 75 odstotkov jih je aktivnih katoličanov, zato ni nič nenavadnega, da je papež v svojem nagovoru oblastem na Vavelskem gradu spregovoril o poljski narodni identiteti. Poudaril je, da ima civilizacija v krščanstvu trdne korenine.

»Zavest o identiteti je nujna pri povezovanju narodne skupnosti na temelju svoje človeške, družbene, politične in verske dediščine. Le tako je možno navdihovati družbo in kulturo ter ju ohranjati zvesti izročilu, hkrati pa odpreti prenovi in prihodnosti,« je dejal papež in ob tem spomnil na 1050. obletnico krsta Poljske, ki gotovo predstavlja pomemben datum narodne enotnosti.

Svet je v vojni, vendar ne verski
Kot običajno je papež na letalu kratko pozdravil tudi novinarje. Komentiral je barbarski umor župnika Hamela v Franciji in dejal, da je svet v vojni, vendar ne verski, ampak vojni interesov, vojni za denar, in naravne vire. Poudaril je, da vsa verstva želijo mir, vojno pa želijo drugi, poroča BBC.

Telegram papeža Frančiška Sloveniji
»Ko vstopam v slovenski zračni prostor med svojim potovanjem na Poljsko, pošiljam prisrčne pozdrave Vaši ekscelenci in vašim sodržavljanom ter kličem nad narod obilje Božjega blagoslova.« Takšna je bila vsebina telegrama, ki ga je papež Frančišek nad Slovenijo poslal predsedniku Pahorju v Ljubljano, poroča Radio Vatikan.

Pojav migracij zahteva modrost in usmiljenje
Kar nekaj besed je papež namenil tudi perečim migracijam in mednarodno skupnost pozval k sodelovanju pri iskanju rešitev za konfliktna in vojna območja. Poljake je nagovoril, naj sprejmejo vse, ki bežijo zaradi vojn in lakote ter naj bodo solidarni. Pojav migracij po njegovem zahteva “dodatno modrost in usmiljenje za premagovanje strahov”. Poljska vlada je namreč zavrnila sprejem beguncev iz Sirije, Iraka in Afganistana, ki so muslimanske vere.

Papeža so na Poljskem pričakali tudi najmlajši (foto: epa)

Papeža so na Poljskem pričakali tudi najmlajši (foto: epa)

Za družine in politiko, ki jih spoštuje ter neguje
»Življenje je treba vedno sprejeti in zaščititi – oboje: sprejeti in zaščititi – od spočetja do naravne smrti. Vsi smo poklicani, da življenje spoštujemo in ga varujemo. Na drugi strani pa so tudi država, Cerkev in družba odgovorni, da spremljajo in konkretno pomagajo vsakomur v stiski, tako da otroka ne bi nikoli doživljali kot breme, ampak kot dar”, je poudaril Frančišek.

 

 

Velik pomen povezanosti mladih s starimi starši
Ko je govoril o mladih, je Frančišek dejal, da je zelo pomembna njihova povezanost s starimi starši, saj jim le ti prenašajo vero. Opozoril je še na malikovanju denarja, saj je danes (skoraj) vse mogoče kupiti ali prodati. Ko se približamo ljudem, moramo biti osvobojeni tega malikovanja, je prepričan Frančišek.

Vesna Vilčnik