Papež Frančišek na potovanju v Armeniji obsodil armenski genocid

11
Foto: EPA

Papež Frančišek se mudi na apostolskem potovanju v Armeniji. Svoj obisk je izkoristil za pogovore z državniki in verskimi voditelji armenske cerkve. Med obiskom je obsodil armenski genocid, ki je po papeževem mnenju katastrofa, ki “je začela žalosten seznam strašnih katastrof prejšnjega stoletja in omogočila nesmiselne rasne, ideološke ali verske utemeljitve, ki so zamračile razum krvnikov vse do točke, da so vnaprej določili uničenje celotnih narodov”. 

Videti je, da je papež Frančišek Armencem še posebej naklonjen. Ko se je srečal s predstavniki oblasti in civilne družbe ter diplomati, je namreč dejal, da je vesel, da se lahko dotakne “zemlje te ljube armenske dežele, ki je pogumno pričevala o svoji veri, ki je veliko trpela, a se je vedno ponovno rodila”.

Pred 240 zbranimi je papež počastil narod, ki je v svoji preteklosti moral pretrpeti in preživeti nekaj najhujšega, kar se mu lahko zgodi – genocid, a je to travmatično izkušnjo preživel in se po njej ponovno rodil ter “v Kristusovem križu in vstajenju vedno našel moč, da se je ponovno dvignil in se z dostojanstvom podal na pot”. 

Papež je na uradnem obisku v Armeniji celoten svet pozval, da se iz tragičnih izkušenj tega naroda uči in da v prihodnje ravna odgovorno in modro ter si prizadeva za dialog, iskanje miru in sodelovanje med državami, sporoča uradni portal slovenske Katoliške cerkve. Papež je opozoril tudi pred tistimi, ki manipulirajo z božjim imenom in vero. Kristijani bi morali izolirati vsakogar, ki vero izkorišča za dosego vojnih ciljev.

Ž. K.