fbpx

Papež Frančišek odprl vrata, ki so bila zaprta 15 let

Foto: epa

Papež Frančišek je v Vatikanu odprl sveta vrata v baziliki svetega Petra, s čimer se je začelo sveto leto usmiljenja, ki bo trajalo do 20. novembra prihodnjega leta. Sveta vrata so bila zaprta zadnjih 15 let. Slovesnosti v baziliki se je udeležil tudi Frančiškov predhodnik Benedikt XVI.

V času jubilejnega leta v Vatikanu pričakujejo več milijonov vernikov. Zaradi terorističnih groženj velja največja stopnja pripravljenosti, okrepili so tudi varnostne ukrepe.

Vse katedrale sveta bodo lahko sveta vrata odprle od nedelje dalje. Papež želi s tem doseči, da bo jubilejno leto usmiljenja zaživelo povsod po svetu. Papež je med nedavnih obiskom v Srednjeafriški republiki osebno odprl vrata katedrale v Banguiju.

“To izredno leto je tudi dar milosti. Vstopiti skozi ta vrata pomeni odkriti globino Očetovega usmiljenja, ki sprejema vse in gre osebno vsakemu naproti. On je tisti, ki išče nas, On nam prihaja naproti. To bo leto, v katerem naj bi rasli v prepričanju o usmiljenju. Koliko krivice naredimo Bogu in njegovi milosti, ko trdimo predvsem, da njegova sodba kaznuje grehe, ne da bi na prvo mesto postavili, da jih njegovo usmiljenje odpušča (prim. Avguštin, O vnaprejšnji določitvi svetnikov 12, 24)! Da, prav tako je! Usmiljenje moramo postaviti pred sodbo. V vsakem primeru bo Božja sodba vedno v luči njegovega usmiljenja. Ko bomo šli skozi sveta vrata, naj torej začutimo, da smo soudeleženi v tej skrivnosti ljubezni in nežnosti. Opustimo vsako obliko strahu in bojazni, ker to ne pristoji tistemu, ki je ljubljen; raje uživajmo veselje srečanja z milostjo, ki vse preobrazi,” je papež med drugim povedal ob slovesnosti.

B. O., STA