fbpx

Papež Frančišek dal novo lekcijo Evropski uniji

Foto: epa

Papež Frančišek poudarja, da so kristjani odgovorni za to, da evropski celini povrnejo dušo in prebudijo zavest ter začnejo procese ustvarjanja novih dinamik. V sobotnem nagovoru je obžaloval veliko sterilnost Evropske unije, kjer se rojeva zelo malo otrok, teh pa se ne pripravlja na izzive prihodnosti.

“Tradicija je prispevala k oblikovanju idealov, ki so ustvarili veličino Evrope,” je vztrajal papež argentinskega rodu v okviru nove lekcije glede Evropske unije, ki jo je dal udeležencem kongresa na temo krščanskega doprinosa prihodnosti evropskega načrta. Po njegovih besedah smo se znašli v obdobju dramatične sterilnosti, ko se v Evropi rojeva nizko število otrok, nekateri pa tudi ne morejo imeti otrok, ker med drugim niso zmožni mladim nuditi potrebnih materialnih in kulturnih instrumentov za soočanje s prihodnostjo, je bil oster papež Frančišek.

Foto: epa

Evropska unija ne predstavlja le skupka institucij
Po papeževih besedah so kristjani odgovorni za to, da Evropi vrnejo dušo, pri tem pa morajo spomniti Evropsko unijo, da ne predstavlja zgolj skupka institucij, ampak jo tvorijo ljudje. Papež opaža, da se mnogokrat razpravlja le o številkah, ne pa tudi o ljudeh. “Ko se govori o delavcih, uporabljajo izraz gospodarski kazalniki, ko se govori o revščini, se govori o pragu revščine, ko o migrantih, pa se pri tem omenja kvote.” Opozoril je, da do uporabe abstraktnih pojmov prihaja zato, ker so ti bolj prijazni za ušesa.

Foto: iStock

Papež je ponovno pozval k sprejemu migrantov z odprtim srcem in opozoril na pomen njihove integracije v družbo tako, da spoznajo kulturo in jo spoštujejo. Poleg tega je pozval kristjane k ohranitvi miru na celini, kot so si želeli njeni utemeljitelji. Papež Frančišek je prvi neevropski papež, ki je leta 2014 v okviru uradnega obiska spregovoril pred poslanci Evropskega parlamenta in jim dejal, da Evropa ni več živahna kot je bila, in je njeno stanje primerjal z utrujeno babico.

N. Ž.