fbpx

Papež Frančišek proti porokam homoseksualcev, vendar za civilne partnerske zveze!

Papež Frančišek podpira homoseksualne partnerske zveze. (Foto: epa)

V dokumentarnem filmu z naslovom Frančišek, avtorja Evgenija Afinejevskega, je papež Frančišek pozval k takšni zakonodaji, ki bi omogočila partnerske zveze homoseksualcev. Dokumentarni film je bil sicer predvajan včeraj v Rimu na filmskem festivalu. Sveti oče se je v že omenjenem filmu dotaknil različnih perečih družbenih tem. 

Na včerajšnjem filmskem festivalu v Rimu, je bil predstavljen dokumentarni film z naslovom Frančišek avtorja Evgenija Afinejevskega v katerem se je aktualni papež zavzel za partnerske homoseksualne zveze, medtem ko porokam še vedno nasprotuje. V filmu se je poleg tega dotaknil še sledečih tem: okolje, revščina, migracije, rasna neenakost, neenakost prihodkov in problemi najbolj diskriminiranih oseb. Glede homoseksualcev pa je zatrdil, da imajo pravico biti družina, in da so Božji otroci. Po njegovem prepričanju je potrebno zagotoviti pravno podlago, ki bo omogočila homoseksualne partnerske zveze, poroča Rzeczpospolita.

Na takšen način jih namreč želi pravno zaščititi. Ob tem je posebej poudaril, da se ne sme nikogar izključevati zaradi njegove spolne orientacije. Pristnost papeževih besed je potrdil tudi sam režiser Afinejevski. Že kot nadškof v Buenos Airesu se je zavzemal za uvedbo istospolnih partnerstev, s tem pa skušal nasprotovati istospolnim porokam, vendar pa je obenem izražal bojazen, da bi posvojitev otrok s strani takšnih parov, posvojenim lahko škodovala. Že omenjeni ruski režiser je delo nad svojim projektom pričel leta 2018. V času svojega dela je imel stik s kardinali, arhivi vatikanske televizije in celo papežem samim. Za svoje delo pa se je moral dolgo časa pogajati z Vatikanom.

Homoseksualna mladoporočenca. (Foto: epa)

Besede papeža Frančiška pa so v javnosti že sprožile številne mešane odzive. Nekateri podpirajo njegove besede, spet drugim pa se zdijo škandalozne, celo krivoverske. Na poljskem spletnem portalu Christiana Polonia pa so ob tem zapisali, da je eden izmed najpogostejših nesporazumov, tako s strani katoličanov kot tudi nekatoličanov ta, da bi morali sleherno papeževo besedo sprejeti kot nezmotljiv nauk Cerkve, vendar to ni to, v kar verujemo. Glede tega si moramo biti na jasnem, saj je potrebno občasno prepoznati papeževe napake.

Domen Mezeg