fbpx

Papež Frančišek: “Sinoda ni parlament. Je Cerkev, ki hodi skupaj.”

Slovenija, Goricane, 25. November 2014, 25.11.2014 Ilustracija, Papez Francisek opazuje posvetitev in ustolicenje ljubljanskega nadskofa Franciskana Stanislava Zoreta. Cerkevi obredi, Francisek, opazovanje, slovenska cerkev, verski obred, Foto: Ziga Zivulovic jr. /BOBO

»Rad bi spomnil, da sinoda ni simpozij, govorilnica, ni parlament ali senat, kjer je treba priti do sporazuma. Sinoda je nasprotno cerkveni izraz, to je Cerkev, ki hodi skupaj, da bi brala resničnost z očmi vere in s srcem Boga”, je povedal papež Frančišek na začetku današnje prve generalne skupščine 14. rednega generalnega zasedanja škofovske sinode.

Kako naj papež Frančišek ljudem prinese Jezusov nauk, ki nikogar ne obsoja in hkrati sledi trdi Očetovi roki, ki zahteva pokorščino resnici. Najbrž tako, da je sposoben hkrati objeti homoseksualca in ateista, ter se po drugi strani zavzeti za uradnico, ki so jo pahnili za rešetke, ker je poslušala svojo vest. Enkrat mu ploska javnost na desni, drugič na levi. Frančišek pa si neutrudno prizadeva pokazati, da ni njihov ali naš, temveč božji služabnik vseh.

Papež ne želi barantati, temveč ljubiti
Papež Frančišek je poudaril, da je namen sinode pretehtati in skupaj premišljevati o besedilu Instrumentum laboris, ki je bil izdelan iz Relatio Synodi in odgovorov na vprašanja, ki so bila poslana škofovskim konferencam ter drugim upravičenim organizmom. Sinoda, je nadaljeval papež, pomeni »hoditi skupaj z duhom kolegialnosti in sinodalnosti, s pogumno odločitvijo za parresio, pastoralno in doktrinalno gorečnost, modrost, odkritost, tako da imamo vedno pred našimi očmi dobro Cerkve, družin in najvišji zakon, zveličanje duš«.

Sinoda – kraj delovanja Svetega Duha
Medtem, ko je že sama napoved sinode v javnosti zbujala strah in različna pričakovanja, pa je papež Frančišek sinodo opredelil za varen kraj, kjer Cerkev izkuša delovanje Svetega Duha, sinodalne očete pa je poimenoval »pastirje oziroma služabnike«. »Spomnimo, da bo sinoda lahko kraj delovanja Svetega Duha le, če bomo udeleženci ponovno oblekli apostolski pogum, evangeljsko ponižnost in zaupljivo molitev,« je poudaril papež Frančišek in pojasnil, da se apostolski pogum ne pusti prestrašiti zapeljivostim sveta, ki hočejo ugasniti luč resnice v srcih ljudi in jo nadomestiti z majhnimi in začasnimi lučmi.

Evangelijska ponižnost: Ne sodi!
Opozoril je še, da ne smemo nikoli pozabiti na evangelijsko ponižnost, ki ne kaže s prstom na druge, da bi jih sodila, ampak jim ponudi roko, da bi jih ponovno dvignila, ne da bi se pri tem kadarkoli počutila vzvišene nad njimi.

Ob koncu skupščine je papež Frančišek še enkrat poudaril, da sinoda ni parlament, kjer se, da bi dosegli soglasje ali sporazum, zatečemo k pogajanju ali kompromisom. On si ne postavlja vprašanja, kot na primer Delo: Ali naj Katoliška cerkev vztraja pri tradicionalni doktrini in pastoralni praksi ali naj ju prilagodi sodobnemu načinu življenja? Frančišku je kristalno jasno, da je edina sinodalna metoda »odpreti se Svetemu Duhu z apostolskim pogumom, evangeljsko ponižnostjo in zaupljivo molitvijo«. Ter slediti resnici.

Vesna Vilčnik