fbpx

Papež Frančišek sporoča kristjanom, naj premagajo svoj strah do migrantov, sam medtem živi za visokimi zidovi, obdan s pripadniki zasebne vojske

Papež Frančišek umiva noge "beguncem". (Vir: twitter)

Papež Frančišek je v petkovi pridigi vernike pozval, naj se uprejo “pokvarjenosti in grdobi našega časa” tako, da se ne predajo strahovom pred migranti in begunci. Papež pozablja, da za razliko od Vatikana ostalih vernikov ne ščitita zasebna vojska in več metrov visoko obzidje.

Papež Frančišek že dalj časa pridiga o tem, kako je potrebno sprejemati migrante, ki prihajajo iz Afrike in z Bližnjega vzhoda. Ob tem pogosto zanemarja posledice prihoda ilegalnih migrantov in po poročanju Breitbarta apelira na “krščanski čut”.

Skozi svoj šest let trajajoči pontifikat v Rimu je papež Frančišek vztrajal, da sta imigracija in skrb za migrante primarna skrb kristjanov. Da je vprašanje priseljevanja v Evropo še kako velika skrb za kristjane, se bo strinjal vsak, ki je kdaj odprl časopis. O številu islamističnih fanatikov, ki dnevno terorizirajo po Evropi, nima smisla izgubljati besed. Trpijo, tako kot vedno, kristjani.

Papež naklonjen teologiji osvoboditve
Po drugi strani pa je govoriti o skrbi za migrante s strani pontifa katoliške cerkve naravnost smešno. Njemu namreč ni treba skrbeti zanje. On namreč ne bo živel obdan z njimi. Lahko je govoriti o sprejemanju migrantov in biti ponižen, medtem ko živiš obdan z zasebno vojsko, katere izključni namen je skrbeti za tvojo lastno varnost, in te varuje debelo obzidje. Če je papežu Frančišku toliko do ilegalnih migrantov, naj raje pogleda v zgodovino papeške države in se vpraša, kdo je leta 846 vdrl v Rim in izropal staro baziliko svetega Petra in papeško baziliko svetega Pavla.

Vatikanski zid (Foto: Twitter)

Podobnih zgodb skozi zgodovino, kot tudi iz današnjega časa, imamo po celi Evropi in svetu malo morje. A papežu, ki je naklonjen tako imenovani “teologiji osvoboditve”, ki je sinteza krščanske teologije in marksistične socio-ekonomske analize, ki poudarja skrb za uboge in politično osvoboditev zatiranih, je to zadnja skrb. Njemu je najbolj pomembno, da pomaga muslimanom v Evropo. Bolj kot za lastno čredo ga skrbi za volkove.

Ivan Šokić