fbpx

Papež Frančišek: Sprejeti usmiljenje in ga deliti

Foto: epa

Papež Frančišek je v blagoslovu mestu in svetu (urbi et orbi) pred množico vernikov, ki so se zbrali na Trgu svetega Petra, pozval k miru na Bližnjem vzhodu. Ob tem je spomnil na konflikte in nasilje širom sveta kot tudi na številne begunce, ki so morali zapustiti svoje domove.

Papež je z balkona papeške palače v Vatikanu v božični poslanici pozval k miru na Bližnjem vzhodu. “Prav tam, kjer se je rodil Božji sin, se napetosti in nasilje nadaljujeta,” je opozoril.

Papež pozval k reševanju mednarodnih konfliktov
Da bi Izraelci in Palestinci znova sedli skupaj k neposrednemu dialogu in dosegli dogovor, ki bo obema narodoma omogočil živeti v harmoniji, je pozval Frančišek. Ob tem je podprl tudi prizadevanja Združenih narodov za končanje konflikta v Siriji in Libiji. Opozoril je tudi na konflikte v Iraku, Jemnu ter podsaharski Afriki. Miru in sloge je zaželel tudi za konflikt na vzhodu Ukrajine.

Sveti oče obsodil “brutalna dejanja” teroristov
Spomnil se je tudi žrtev terorizma v letošnjem letu in obsodil “brutalna dejanja”. “Moje misli gredo vsem, ki so bili prizadeti zaradi nečloveških terorističnih dejanj, predvsem najnovejšega pokola pod egiptovskim nebom, v Bejrutu, Parizu, Bamaku in Tunisu,” je dejal.

V svoji poslanici ob božiču, prazniku Jezusovega rojstva, je papež obsodil tudi uničevanje kulturne dediščine, pri čemer je omenil skrajno Islamsko državo (IS). Zločini IS ne prizanašajo niti zgodovinski in kulturni dediščini človeštva, je opozoril.

Sprejeti usmiljenje in ga deliti drugim
Sveti oče je pozval tudi k “dostojni prihodnosti” za migrante ter spomnil na vse, ki jih preganjajo zaradi vere, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ker gre za božič v svetem letu usmiljenja, je papež v voščilu vsem vernikom na trgu kot tudi tistim, ki ga spremljajo prek medijev, na koncu zaželel, da bi znali sprejeti usmiljenje in ga deliti drugim.

N. K., STA