Papež okaral portugalsko državno oblast zaradi legalizacije evtanazije

Papež Frančišek s predsednikom Portugalske Marcelom Rebelo de Sousom (foto: epa)

Papež Frančišek je danes s posebnim letalom prispel v Lizbono, kjer se je udeležil svetovnega dneva mladih. Med nagovarjanjem članov portugalske vlade jih je okaral zaradi legalizacije evtanazije. “Z življenjskimi tegobami se spopadate z napačnimi rešitvami, kot je lahek dostop do smrti, priročen odgovor, ki se zdi sladek, a je v resnici bolj grenak od morske vode.”

Papeža je v predsedniški palači sprejel portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa, s katerim sta imela krajši pogovor in si izmenjala darila. Izrazil je upanje, da bo Lizbona pokazala pot, kako se lahko skupaj soočimo z velikimi vprašanji in problemi Evrope in sveta. Papež je nagovoril tudi predstavnike civilne družbe, na programu pa ima še pogovore s portugalskim premierjem Antoniom Costo.

V četrtek bo papež vodil pozdravno slovesnost, v petek ima na programu križev pot. V soboto bo obiskal znamenito romarsko središče Fatima severno od Lizbone, kjer naj bi se 13. avgusta 1917 trem pastirčkom prikazala Devica Marija. V nedeljo bo nato obisk zaključil z mašo na prostem, katere bi se lahko po pričakovanjih organizatorjev udeležilo več sto tisoč ljudi.

Frančišek se bo tokrat že četrtič udeležil svetovnega dneva mladih. Pred tem je bil na svetovnih dnevih mladih v Riu de Janeiru leta 2013, Krakovu leta 2016 in v Panami leta 2019. Svetovni dan mladih običajno vsake dve ali tri leta privabi množice vernikov, ki se družijo na kulturnih, duhovnih in glasbenih dogodkih. Lizbona bi morala dogodek gostiti že lani, a so ga preložili zaradi pandemije. Po pričakovanju organizatorjev se bo v portugalski prestolnici zbralo milijon mladih, po oceni oblasti pa milijon in pol.

Sara Kovač