Papežev obisk v Afriki: “Mlade je potrebno zaščititi, vlagati vanje in jim ponuditi pomoč”

Datum:

Papež Frančišek v Srednjeafriški republiki končuje svoje potovanje, ki je zanj prvi obisk afriške celine. Rdeča nit papeževega obiska v treh afriških državah so bili poziv k ohranjanju miru in strpnosti med kristjani in muslimani, boj proti revščini in socialni izključenosti, tema podnebnih sprememb in begunska kriza.

Srednjeafriška republika je zaključna postojanka obiska papeža Frančiška v Afriki. Obisk Kenije, kjer je začel svojo pot, je bil zaznamovan s srečanjem na sedežu Združenih narodov, v Ugandi so se posebej spomnili tamkajšnjih mučencev, v Srednjeafriški republiki pa se je med drugim srečal z muslimani in obiskal begunski center.

Kenija: “Nasilje in terorizem se hranita iz obupa, ki izhaja iz revščine”
V svojem uvodnem nagovoru na afriški celini je papež poudaril, da so vsi ljudje poklicani k delu za spravo in mir, odpuščanje in celjenje ran – k temu je še posebej pozval predstavnike oblasti.

“Izkušnje kažejo, da se nasilje, konflikt in terorizem hranijo s strahom, nezaupanjem in obupom, ki izhajajo iz revščine in razočaranj. Boj proti tem sovražnikom miru in blaginje morajo vršiti ljudje, ki neustrašno verjamejo v velike duhovne in politične vrednote, ki so navdihnile nastanek države, in tudi pričujejo zanje,” je po poročanju radia Ognjišče povedal papež Frančišek.

Predvsem je izpostavil tudi odnos do mladih, ki so po njegovem mnenju dragocen vir vsakega naroda: “Zaščititi jih, vlagati vanje in jim ponuditi pomoč je najboljši način, s katerim jim lahko zagotovimo prihodnost, vredno modrosti in duhovnih vrednot, ki so drage starejšim, vrednot, ki so srce in duša nekega naroda,” je še dodal.

Predstavnikom oblasti v Ugandi o mučencih, mladih ostarelih in beguncih
Papež je v svojem prvem nagovoru na ugandskih tleh pojasnil, da je njegov obisk namenjen predvsem obhajanju 50. obletnice kanonizacije ugandskih mučencev.

Foto: epa
Foto: epa

Mučenci nas spominjajo, kako pomembno mesto so imele in imajo vera, moralna poštenost in prizadevanje za skupno dobro v kulturnem, ekonomskem in političnem življenju te države. Prav tako nas spominjajo, da smo kljub razlikam v veri in prepričanju vsi poklicani iskati resnico, delati za pravičnost in spravo ter spoštovati, zaščititi in pomagati drug drugemu kot člani ene človeške družine.”

Papež je še dodal: “Resnično dušo naroda vidimo v tem, kako obravnava revne, bolne in ljudi v stiskah.”

V Srednjeafriški republiki se je srečal z muslimani in obiskal begunski center
Srednjeafriško republiko zadnja leta prežemajo hudi konflikti med muslimanskimi uporniki in krščanskimi milicami. Papež je izrazil upanje, da bodo decembrske volitve v državo prinesle pozitiven preobrat in odprle novo poglavje v zgodovini države, poroča STA. “Želim vam, da bi lahko živeli v miru, ne glede na to, kateri etniji, kulturi, verstvu ali družbenemu položaju pripadate,” je dejal sveti oče.

V glavnem mestu Srednjeafriške republike Banguiju se je papež Frančišek srečal s predstavniki evangeličanskih skupnosti in poudaril pomen medsebojne povezanosti, v kateri Bog ne dela razlik med skupnostmi. “Razdeljenost med kristjani je pohujšanje!” je izpostavil.

Srednjeafriška republika je prva država, ki jo je papež Frančišek obiskal, kljub temu da tam poteka državljanska vojna. “Prihajam kot romar miru in se predstavljam kot apostol upanja.” je papež izrazil namen svojega obiska. Njegov obisk begunskega centra je bil ganljiv, tamkajšnje begunce je spodbudil z besedami: “Vsi smo bratje!” ki so jih prisotni tudi skupaj izrekli. Dodal je še, da so za mir najpomembnejše vrednote prijateljstvo, strpnost in odpuščanje.

A. D.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...

Grozote ujetništva v Rusiji: Ukrajinski vojak v petih mesecih ujetništva izgubil 77 kilogramov!

Ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec je povedal, da...

Astina ledena doba: Ministrica se je znašla v nemilosti lastnih podanikov

Slovenski filmarji so besni; vsaj tako je videti po...