fbpx

Pariški terorist pred katedralo Notre Dame je bil doktorski študent komunikacij in obveščevalnim službam popolnoma nepoznan

Foto: epa

Alžirec, ki je bil ustreljen, potem ko je s kladivom napadel policista pred katedralo Notre Dame v Parizu, se je pojavil pred sodnikom. 40-letni Farid Ikken je bil uradno obtožen poskusa umora predstavnika organa pregona in povezav s terorizmom, vsekakor pa najbolj bode v oči, da je bil alžirski novinar doktorski študent na področju komunikacij, kar vzbuja še večji strah pred radikalizacijo, saj je ta vedno manj predvidljiva. 

Pariški tožilec Francois Molins je Ikkena opisal kot novinca džihadista z atipičnim profilom, ki je strokovno uspešen moški in intelektualec. Ikken pri nikomur, ki ga je poznal, ni pokazal najmanjšega znaka radikalizacije.

Do sojenja je čas preživel v zaporu
Ikken je prejšnji torek pred katedralo Notre Dame napadel policista s kladivom in zakričal: “To je za Sirijo,” zato je bil iz varnostnih razlogov ustreljen in posledično ranjen. Sprva je bil zaradi strela v nogo odpeljan na zdravljenje v bolnišnico, kjer je imel oboroženo varstvo, vse do zaslišanja pa je čas preživel v zaporu.  BBC poroča, da je Ikken preiskovalcem povedal, da se je radikaliziral v obdobju 10 mesecev.

Preiskovalci so na domu moškega našli prenosni računalnik in štiri USB-ključke, ki so vsebovali: priročnik za volkove samotarje, ki jih izdaja teroristična skupina Islamska država; fotografije londonskega napada, ki se je dogodil tri dni pred tem; videoposnetke, ki slavijo pretekle napade v Parizu in Bruslju in videosporočila, ki izražajo podporo Islamski državi. Ta sporočila je Ikken pred napadom skušal deliti preko socialnih medijev.

Foto: epa

Ni bil znanec obveščevalnih služb
“Tistim, ki jih je poznal, ni nikoli pokazal nobenih znakov radikalizacije, prav tako ni bil tudi nikoli obsojen in je bil popolnoma nepoznan obveščevalnim službam ter ni kazal znakov navezovanja stikov z nikomer iz Iraka in Sirije,” je zaskrbljeno poudaril Molins. “Iz tega razloga se zdi, da ima profil začetnika, ki se ga službe pristojne za boj proti terorizmu bojijo ravno toliko kot težjih primerov. Ta konkretni primer kaže na raznolikost profilov in dokazuje, da je prav vse mogoče.”

Nedavni teroristični napadi v Franciji so bili: 20. aprila 2017, 3. februarja 2017, 26. julija 2016, 14. julija 2016, 13. junija 2016, 13. novembra 2015 in 7.9. januarja 2015.

N. Ž.