Pariz oblikuje evropsko “jedrsko zavezništvo”, v katerem naj bi bila tudi Slovenija

Francoska ministrica za energetski prehod Agnès Pannier-Runacher se bo v torek, 28. februarja, srečala z dvanajstimi kolegi v Stockholmu, da bi razpravljali o morebitnem začetku povsem novega "jedrskega zavezništva" znotraj EU. (Foto: epa)

Trinajsterica evropskih držav podpornic jedrske energije vključno s Slovenijo se bo v torek v okviru neformalnega srečanja ministrov za energetiko sestala v Stockholmu. Države na naj bi ustanovile ‘jedrsko zavezništvo’,  ki ga v EU doslej kot takega še ni bilo, pobudnica zavezništva pa je bila po poročanju Euractiv Francija.

Francoski Euractiv poroča, da se bo francoska ministrica za energetski prehod Agnès Pannier-Runacher v torek srečala z dvanajstimi kolegi v Stockholmu, da bi razpravljali o morebitnem začetku povsem novega “jedrskega zavezništva” znotraj EU. V zavezništvu naj bi bila tudi Slovenija, na meniju razprav pa so skorajšnja reforma evropskega trga električne energije, nizkoogljični vodik, a tudi jedrska energija.

Pannier-Runacher bo v Stockholmu v ponedeljek in torek (27. in 28. februarja) na dvodnevnih neformalnih pogovorih s kolegi ministri EU za energijo in promet. Na dnevnem redu je prihajajoča reforma evropskega trga z električno energijo, razprava o energetski varnosti pred naslednjo zimo, pa tudi industrijska konkurenčnost bloka glede na prihodnjo energetsko politiko. V tem kontekstu namerava Francija izpostaviti vprašanje jedrske energije.

Foto: epa

Po navedbah ministričinega urada naj bi Pannier-Runacher 28. februarja v Stockholmu zbrala 12 svojih kolegov in Evropsko komisijo, da bi razpravljali o “jedrskem zavezništvu” v Evropi. Poleg francoske ministrice naj bi se zasedanju pridružilo še dvanajst ministrov, in sicer iz Bolgarije, Hrvaške, Češke, Finske, Madžarske, Italije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Slovenije in Švedske.

Francija naj bi si predvsem želela, da se prizna prispevek jedrske energije v prizadevanjih za izpolnitev podnebnih ciljev ter energetsko varnost v Evropi. Udeleženci torkovega sestanka bodo podpisali tudi deklaracijo, vendar podrobnosti o vsebini tega zavezništva ostajajo neznane.

Ana Horvat